Diya Jermoumi en vader Abdelhaq in SPORT071. (Foto: Reannne van Kleef).

12-jarige Diya voetbalt al vier jaar bij Sparta

Dit is een verhaal over een jongensdroom die aan het uitkomen is. De nu 12-jarige Diya Jermoumi begon zijn voetbalcarrière bij de F1 van Lugdunum in Leiden. 8 jaar was was hij pas toen hij werd gescout door Sparta en zijn ouders werden benaderd met de vraag of hij niet in Rotterdam wilde komen trainen bij de jeugdvoetbalopleiding van de profclub.

Diya kwam met zijn vader naar de Sleutelstad-studio om te vertellen over zijn leven als beginnend profvoetballer.

Na zorgvuldig afwegen besloten Diya’s ouders met Sparta in zee te gaan. “Als het niet goed zou verlopen, konden we altijd de stekker er nog uittrekken,” zegt vader Abdelhaq die in Leiden namens de PvdA in de gemeenteraad zit. Maar het ging wel goed. En nog steeds. Vier jaar later gaat Diya vier keer per week naar Het Kasteel om te trainen en een vijfde keer op zaterdag. Dan wordt er gespeeld.

Om dat te kunnen combineren met zijn school, zit Diya op het Leonardo College. Daar heeft hij de status van topsporttalent. Dat betekent dat de school zorgt voor een begeleider en aangepaste lesroosters. Sommige vakken hoeft Diya niet te volgen.Muziek, tekenen, gym. In die uren kan hij dan huiswerk maken.

Als zijn voetbalcarrière doorloopt en hij eindexamen moet doen voor HAVO of VWO dan zijn ook daar speciale mogelijkheden op het Leonardo. Bijvoorbeeld om het examenjaar uit te smeren over twee schooljaren. “Dat stelt ons als ouders wel gerust,” zegt Abdel. Hoelang Diya bij Sparta kan blijven is elk jaar weer spannend. Net als bij schoolexamens krijgt hij elk jaar een bevrijdend telefoontje dat hij weer een jaar door mag. En als dat telefoontje uitblijft? “Dan ga ik gewoon bij een hoge amateurclub spelen en verder met school,” zegt Diya zelfverzekerd.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×