De Drakentuin in Nieuw Leyden is een van de projecten die mede is gefinancierd uit het wijkenfonds. (Foto: Facebookpagina Drakentuin).

Oproep gemeente aan wijken en buurten: vraag geld aan

Hier volgt een dringende oproep van de gemeente Leiden. Beste inwoners, verenigt u en vraag ons om geld voor uw ideeën! Wat is er aan de hand? De gemeenteraad stelde begin vorig jaar maar liefst 600.000 euro beschikbaar voor allerlei wijkinitiatieven. Nu, ruim een jaar later, zijn er 44 aanvragen ingediend. Pakweg de helft is gehonoreerd en er is pas 58.000 euro uitgegeven. En de regeling loopt nog maar tot eind volgend jaar. Haast is dus geboden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Strijk over de 540.000 euro die de gemeente het komende jaar graag uit wil geven aan wijkinitiatieven.

Om van het wijkengeld af te komen neemt de gemeente geen halve maatregelen. Allerlei voorwaarden waaraan de subsidie-aanvragen moesten voldoen zijn verruimd of opgeheven. Tot nu toe kon er 3.000 euro per project worden aangevraagd. Dat bedrag is verhoogd naar 5.000 euro. Slechts één aanvraag per buurt? Maakt ook niet meer uit. “Kom maar op met je aanvragen,” zegt wethouder Strijk. Het geld brandt de gemeente in de zak.

Tot nu toe werden aanvragen vier keer per jaar beoordeeld. Ook dat is veranderd. Voortaan gebeurt dat het hele jaar door. Iedereen kan een aanvraag indienen. Wijkverenigingen, particulieren, instellingen en bedrijven. Voorwaarde voor toekenning is dat het ingediende plan de leefbaarheid in de wijk ten goede komt. Of dat nu meer groen is, bankjes of extra fietsenklemmen of allerlei preventieve maatregelen. Het maakt in principe niet uit. Ook de buurtbarbecue kan  op kosten van de gemeente worden georganiseerd. Dat versterkt immers de onderlinge contacten. Verder komen ook culturele en sportieve activiteiten in aanmerking voor een bijdrage van de gemeente.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×