Een van de initiatiefnemers is Jeroen Schrama die eerder al een zogenaamde 'green deal' sloot met de gemeente om de Zeeheldenbuurt zo energieneutraal mogelijk te maken. (Archieffoto: J.P. Kranenburg).

Leiden krijgt coöperatie voor realisatie collectieve zonnedaken

Vrijdag wordt de coöperatie ‘Zon op Leiden’ opgericht. Het doel van de coöperatie is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk collectieve zonnedaken in Leiden te verwezenlijken. Bewoners en kleine bedrijven kunnen op deze manier zonnepanelen aanschaffen, zonder dat zij een geschikt eigen dak hebben.

De landelijke ‘postcoderoos’- belastingregeling zorgt ervoor dat deelnemers de opgewekte stroom mogen verrekenen met hun eigen stroomverbruik. Daarmee ontstaat bijna net zo’n goede terugverdientijd als bij panelen op het eigen dak. Een deelnemer moet wel in dezelfde of aangrenzende viercijferige postcode wonen als het zonnedak wordt gerealiseerd, maar dat bestrijkt een groot deel van Leiden.


Reanne van Kleef sprak met Jeroen Schrama van Zon op Leiden over de collectieve zonnedaken.

Het eerste collectieve zonnedak komt binnenkort op het dak van Stedelijk Beheer in de Zeeheldenbuurt. Leiden sluit zich hiermee aan bij een landelijke trend waarin het aantal projecten met ‘zon op andermans dak’ snel toeneemt.

Het initiatief past ook goed binnen de ambities van de Leidse Duurzaamheidsagenda, waarin het streven staat om in 2020 20% van de in de stad gebruikte elektriciteit duurzaam op te wekken. Het maximaal benutten van platte daken van scholen, bedrijfspanden en sportaccommodaties wordt daarin expliciet genoemd.

De Leidse coöperatie wordt lid van Zon op Nederland. Zij hebben al veel ervaring en begeleiden het eerste project.

Wie meer wil weten of mee wil doen kan zich melden als geïnteresseerde via zonopleiden@gmail.com.

Leiden Politiek greendeal


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×