De monumentale taxus Titus heeft de verhuizing van het Rapenburg naar de Maresingel uiteindelijk niet overleefd. (Archieffoto: Geert Crielaard).

Titus de Taxus is niet meer

In maart 2014 zorgde een grote taxus die in de tuin van het bestuursbureau van de Universiteit Leiden stond voor de nodige ophef. De boom moest plaats maken voor een Koningslinde die in de tuin werd gepland ter ere van de troonswisseling. De universiteit had de houthakkers al besteld.

Chris de Waard sprak met Geert Crielaard, een van de initiatiefnemers voor de verhuizing in 2014.

Toen duidelijk werd dat er een monumentale boom het veld moest ruimen om plek te maken voor een andere boom, ontstond er de nodige commotie. De fractie van GroenLinks, leden van het CDA in Leiden en de Vrienden van het Singelpark sloegen de handen in een en zetten een reddingsactie op touw voor de uit de kluiten gewassen struik die inmiddels was omgedoopt tot Titus de Taxus met zelf een eigen Twitter-account en een Facebook-pagina.

Tegen zoveel fans was de universiteit niet bestand en toen een onderzoekje uitwees dat verplaatsing in principe mogelijk moest zijn, werd een plek gezocht en gevonden. Op 12 maar, nationale boomfeestdag, werd Titus uitgegraven en op de nieuwe plek in het Marepark gepland. Daar leidde ze sindsdien een kwijnend bestaan en meerdere malen werd gedacht dat de taxus het toch niet zou redden. Uiteindelijk bleek die conclusie terecht. Ondanks bijvoeren met speciale korrels en vele gieters met extra water heeft de boom het loodje gelegd. Inmiddels is Titus door de gemeente omgezaagd.

(Foto’s: Chris de Waard).

Leiden titusdetaxus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×