Beste idee van 2016, Rem op Samenwerking en Wetenschap in Rusland

Deze week SCIENCE 071 logobij Science071: Carolien Rieffe over het slimste project van Nederland, Wim Dral over zijn promotie onderzoek naar Anthonie van der Heim, de toekomstplannen hier in Leiden van sociaal psycholoog Carsten de Dreu, redacteur IJsland Terpstra vertelt ons over de wetenschap in Rusland en Twan van Dodewaard brengt het laatste wetenschapsnieuws.

 

Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Carolien Rieffe ging op een nieuwe manier op zoek naar de data voor haar onderzoek. Ze liet kleuters op het speelplein een zendertje meenemen en zo kon ze precies zien wie hoelang met wie speelde. Het leverde Rieffe de publieksprijs ‘het slimste project van Nederland 2016’ op. Wat kunnen wetenschappers leren van informatica? 

De Nederlandse republiek had een enorme oorlogsschuld en moest zelfs zijn ambtenaren negen maanden op onbetaald verlof sturen. Anthonie van der Heim was raadspensionaris en de machtigste man van Nederland, maar internationaal kon hij geen vuist maken. Wim Dral schreef een politieke biografie over Van Der Heim. 

Afgelopen vrijdag gaf hij zijn oratie ‘Rem op samenwerking’. Iedereen is gebaat bij een goede samenwerking, maar toch zitten mensen elkaar vaak dwars. Hoogleraar Carsten de Dreu doet er onderzoek naar. Hij heeft veel gekeken naar samenwerking binnen organisaties en wilt zich hier in Leiden meer gaan richten op het biologische aspect ervan. Hoe ziet het brein eruit als we samenwerken? Redacteur Lieuwe van Slooten ging bij hem langs.

Het was lang stil rond redacteur IJsbrand Terpstra, maar deze week trakteert hij ons op een sfeervolle reportage vanuit Perm in Rusland. Al 300 jaar doen ze in Rusland aan wetenschap maar dat gaat niet vanzelf. Jarenlang is het land geïsoleerd geweest en daarnaast is er ook nog een klein taal probleempje. Hoe globaal is de huidige Russische wetenschap? 

Tussen al deze hoogleraren en promovendi door bracht redacteur Twan van Dodewaard het laatste wetenschapsnieuws met deze week: hoe kan het dat naakte molratten weinig pijn voelen?  Waarom wordt een Chinees met een flinke voorraad cannabis begraven? En waarom warmt een stukje China maar niet op? 

 

 

 

 

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×