(Foto: Naturalis).

Halloween voor volwassenen bij Naturalis

Maandag 31 oktober is het Halloween. Een gelegenheid die Naturalis After Dark niet zomaar voorbij laat gaan. Tijdens de jaarlijkse Halloween Science Horror Night wordt allerlei creepy wetenschap gepresenteerd. De engste talkshow van het jaar wordt gepresenteerd door Maarten Keulemans van de Volkskrant.

Het programma is dit jaar behoorlijk smeuïg. Letterlijk. Zo wordt Meneer Wateetons, de auteur van de boeken Handboek van een Vinex-jager en Over Rot, geïnterviewd over rottend eten en archeologe Hayley Mickleburgh van de Universiteit Leiden over haar onderzoek naar gezichtsreconstructies, de positie van begraven mensen in Zuid-Amerika en ontbindende lichamen op Body Farms in de VS.

Verder geeft moleculair bioloog Han Wösten van de Universiteit Utrecht een flitscollege over schimmels als nieuw bouwmateriaal, en curator Bart Grob van Museum Boerhaave spreekt over enge anatomische modellen van oogziekten, gevonden in de depots van Boerhaave.

In de pauze wordt er een half varken versneden door BBQJob, en is te zien waar dat stukje vlees in de supermarkt eigenlijk vandaan komt. Ook is er werk te zien van kunstenaar Eric Klarenbeek: hij 3D-print ‘levende’ objecten zoals krukjes of stoelen met schimmel als belangrijkste ingrediënt.

Dorina Buda (RUG) wordt geïnterviewd over ‘dark tourism’: toeristen die plekken bezoeker die met doodgaan en tragedie worden geassocieerd, zoals Auschwitz en Ground Zero. En Vincent Merckx (Naturalis) vertelt dat schimmels de Robin Hoods van de plantenwereld zijn: ze stelen op sneaky wijze voedingsstoffen van grote woudreuzen voor kleine plantjes die in de schaduw staan.

Vast onderdeel van de horroravond zijn fotostripfilmpjes van Ype Driessen, een animatie van Bruno van Wayenburg, een column van huisfilosoof Victor Gijsbers (Universiteit Leiden) en een gruwel show ’n tell met enge voorwerpen uit de collectie van Naturalis door Steven van der Mije, Christel Schollaardt en Roxali Bijmoer van het museum.

De Halloween Science Horror Night vindt plaats op maandag 31 oktober van 20.00 uur tot 22.30 uur bij Naturalis aan de Pesthuislaan 7. De expositie T.rex in town is die avond gesloten. Info & Tickets: www.naturalisafterdark.nl
Kaartjes kosten 11 euro per persoon.

Sfeerimpressie Halloween Science Horror Night 2015 door IloveLeiden.com.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×