De vergaderzaal van het Hoogheemraadschap heeft niet voldoende technische voorzieningen. (Archieffoto: Sleutelstad / Reanne van Kleef).

Leiden moet aangepaste voorzieningen in vergaderzaal Hoogheemraadschap toch zelf betalen

De gemeente Leiden moet de benodigde techniek in de vergaderzaal van het Hoogheemraadschap van Rijnland toch zelf betalen. Tijdens de verbouwing van het stadhuis vergadert de gemeenteraad maandelijks bij het Hoogheemraadschap, maar daar zijn niet alle benodigde voorzieningen aanwezig. Tot voor kort ging de gemeente er vanuit dat het Hoogheemraadschap de ontbrekende apparatuur zou laten installeren, maar dat gaat niet gebeuren. Daarom moet Leiden alsnog de eigen portemonnee trekken om over de benodigde audio- en video-installatie te kunnen beschikken.

Vanaf 23 januari 2020 vergadert de Leidse gemeenteraad maandelijks in de vergaderzaal van het Hoogheemraadschap. In het gebouw langs de Plesmanlaan in Leiden is echter alleen een geluidsinstallatie aanwezig, terwijl de gemeenteraad ook alle vergaderingen in video live uitzendt. Ook voor het goed registeren van de vergadering zijn aanpassingen aan de vergaderzaal van de verenigde vergadering (de VV-zaal) van het Hoogheemraadschap nodig.

Meeliften op upgrade
“Bij de start van de verdere uitwerking van het gebruik van de VV-­zaal was het uitgangspunt dat het Hoogheemraadschap een upgrade zou realiseren van de AV/ICT voorzieningen en de raad hier gebruik van kon maken”, schrijft de gemeente in een tussentijdse update. Daarmee zou Leiden kunnen profiteren van aanpassingen die het Hoogheemraadschap toch al gepland had en dat zou geld besparen. Leiden concludeert nu echter dat ‘het Hoogheemraadschap in juli heeft besloten om deze investering niet te doen’.

Toch niet
Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap laat weten dat er afgelopen voorjaar inderdaad is gesproken over het doen van investeringen in de technische apparatuur van de VV-zaal, maar dat dat puur was om de gemeente Leiden een dienst te bewijzen. “We zien daar vanaf omdat de zaal nog steeds aan onze eigen wensen voldoet”, aldus de woordvoerster. Er was volgens de zegsvrouw geen sprake van al langer geplande investeringen door het Hoogheemraadschap zelf.

Hergebruiken hardware
In de begroting van de verbouwing van het stadhuis – waar onlangs flink wat geld bij moest – is inmiddels rekening gehouden met de extra voorzieningen in de vergaderzaal van het Hoogheemraadschap. “De kosten voor deze aanvullende voorzieningen zijn te overzien”, laat de gemeente weten. Om welk bedrag het gaat, wil een woordvoerster niet zeggen, maar door een deel van de hardware uit de huidige raadzaal te hergebruiken kunnen de kosten worden gedrukt. “Een verdere uitwerking in detail vindt op dit moment plaats in afstemming met het Hoogheemraadschap.”

Leiden Politiek ambtenarenhuisvesting


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×