(Foto's: Reanne van Kleef).

Studentencomplex aan Langebrug geopend

Het nieuwe studentencomplex aan de Langebrug is woensdagmiddag feestelijk geopend. Het door studentenhuisvester DUWO gebouwde pand heeft 216 kamers. Doordat de bouw eerder werd afgerond dan verwacht, wonen er vanaf het begin van dit studiejaar al studenten.

De nieuwbouw bestaat uit vier woonblokken met 216 kamers die in oppervlakte uiteenlopen van 14 tot 22 vierkante meter. De kamerbewoners delen voorzieningen als wc, badkamer en gemeenschappelijke woonkeuken met drie, vier of vijf huisgenoten. Ze wonen er tegen een voor studenten betaalbare huurprijs: tussen de 332 en 355 euro.

De opening werd verricht door wethouder Paul Laudy, historicus Cor Smit en DUWO-bestuursvoorzitter Antoine Fraaij.


Wethouder Paul Laudy mocht het complex openen en vertelde dat hij twintig jaar geleden graag zelf in zo’n mooi studentencomplex in de binnenstad had gewoond.

Duurzaam complex

Het gebouw is voorzien van zonnecollectoren die de energie leveren waarmee warm tapwater wordt opgewekt. Ook in andere opzichten is het gebouw duurzaam. Bijvoorbeeld door CO2-gestuurde ventilatie en LED-verlichting in openbare ruimtes met bewegingssensoren. Ook hebben de studenten van DUWO een zogenaamde douchecoach gekregen om hen ervan bewust te maken dat korter douchen veel energie bespaart.


Reanne van Kleef sprak met vestigingsdirecteur Hans Pluim en projectleider vastgoed Marco Veenstra van DUWO over de ontwikkeling van het nieuwe studentencomplex aan de Langebrug.

Historie

De in het centrum gelegen locatie van het nieuwe studentencomplex kent een lange geschiedenis. Vanaf 1836 stond hier de St. Petruskerk, die in 1933 afbrandde. Daarna stonden aan de Langebrug panden van Sociale Zaken en de brandweerkazerne. Na de sloop daarvan werd archeologisch onderzoek op het terrein uitgevoerd en kon de nieuwbouw door DUWO beginnen.

In het gebouw zijn enkele herinneringen uit het verleden opgenomen, zoals de originele kerkdeuren die als ornament in de gang zijn geplaatst en de reconstructie van de gevel van de oude kerk. Op het terrein staat een herinnering aan de brandweerkazerne: de slangentoren, ooit gebruikt om brandslangen in te drogen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×