(Foto's: Chris de Waard).

700 jaar oude stichting viert feest met brievenboek

Zaterdag werd in de Pieterskerk een bijzondere verjaardag gevierd. De Stichting Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis vierde het 700-jarig bestaan. Dat gebeurde onder meer met de voorpublicatie van een brievenboek dat de stichting wil gaan uitgeven. Een selectie van brieven die Leidse wezen in de voorbije eeuwen naar het weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht stuurden, worden gepresenteerd in het brievenboek ‘Met tranen in mijn ogen. Brieven aan het Heilige Geest Weeshuis te Leiden’. Het boek wordt ingeleid door Dita van Wieren-Maan.

Loco-burgemeester Damen verraste scheidend secretaris Arne Steenkamp met het Cornelis Joppenszbeeldje.

Naast de bijzondere verjaardag was er nog een reden voor de genodigden om bij elkaar te komen. Wat iedereen op één na wist, was dat loco-burgemeester Marleen Damen haar opwachting zou maken om Arne Steenkamp in het zonnetje te zetten. Steenkamp nam na 20 jaar afscheid als secretaris van het bestuur van de stichting en kreeg ter ere van die gelegenheid, toepasselijker kon bijna niet, het Cornelis Joppenszoonbeeldje van de stad Leiden uitgereikt. Joppensz is Leidens bekendste weesjongen. Degene die na het beleg van Leiden in 1574 de hutspot vond in het door de Spanjaarden verlaten kampement bij de schans van Lamme.

Arne Steenkamp over de 700 jaar oude stichting en de doelen die nu nog steeds worden gesteund.

Arne Steenkamp was bestuurslid gedurende één van de meest roerige periodes van het bestuur van de Stichting Heilige Geest, het voormalige weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht. Een bestuursperiode die uiteindelijk resulteerde in het huidige Kinderrechtenhuis. Steenkamp heeft zich twee decennia ingezet voor het behoud en de restauratie van een unieke plek binnen het complex aan de Hooglandse Kerkgracht: de Regentenkamer. Zonder zijn inspanning zou de stad Leiden nu niet beschikken over deze unieke locatie in het hart van de stad, uitkijkend op de Burcht.

Bestuurslid Pieter Jeroense van de stichting Heilige Geest over het uit te geven brievenboek waarvoor een soort crowdfunding wordt gehouden.

Niet alleen is de kamer onder zijn leiding bewaard gebleven en gerestaureerd, ook zijn de schilderijencollectie en kunstschatten die deze kamer toebehoren opgeknapt, hersteld en gerestaureerd. De regentenkamer maakt nu weer onderdeel uit van cultureel erfgoed waar het publiek op aanvraag en tijdens de open monumentendagen toegang toe heeft.

Arne Steenkamp heeft er verder in overleg met Erfgoed Leiden en Omstreken voor gezorgd dat de archieven van de stichting zijn overgedragen en ook digitaal toegankelijk zijn gemaakt voor een breder publiek. Dat leidde uiteindelijk tot het historische boek van Kees van der Wiel ‘Dit kint hiet Willem’ over 700 jaar vondelingen, wezen en jeugdzorg in Leiden. Over de geschiedenis van de Stichting Heilige Geest dus.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×