"Beter versterken wat er is, dan nieuwbouw van een groot outlet centrum buiten de stad", aldus de ondernemers van de Leidse regio. (Foto: PR).

Ondernemers Leidse regio in actie tegen mega-outlet Zoetermeer

Twintig ondernemers- en winkeliersverenigingen uit de Leidse regio hebben afgelopen dinsdag een brief aan de gemeenteraad van Zoetermeer gestuurd. Daarin roepen ze de raad op om af te zien van het plan om een Holland Outlet Mall te realiseren. Volgens de ondernemers gaat de mega-outlet leegstand, werkeloosheid en verpaupering veroorzaken in andere winkelcentra in Zoetermeer en de Leidse regio.

Holland Outlet Mall zou op nog geen twaalf kilometer van de Leidse regio komen te liggen. In het Outlet Center zou 18.000 vierkante meter aan detailhandel komen, met een mogelijke uitbreiding tot 30.000 vierkante meter. De Zoetermeerse wethouder Mariëtte van Leeuwen van economische zaken gaf eerder aan een impuls voor de binnenstad met beide handen aan te grijpen.


Reanne van Kleef sprak met centrummanager Erwin Roodhart van Centrummanagement Leiden over de zorgen om de nieuwe Zoetermeerse mega-outlet.

De verbazing  van de ondernemers- en winkeliersverenigingen over het voorstel voor de outlet is groot. Ander consumentengedrag heeft de afgelopen jaren geleid tot meer leegstand en werkeloosheid binnen de retailsector. Duidelijk is dat er, ook in de Leidse regio, teveel vierkante meter aan detailhandel is. Daarom hebben het bedrijfsleven en de overheid in de Leidse regio zich, onder druk van de provincie Zuid-Holland, de afgelopen twee jaar gebogen over een retailvisie. Hierin worden heldere keuzes gemaakt als het gaat om de verschillende winkelgebieden.

De ondernemers zijn dan ook van mening dat de outlet niet voor de gewenste impuls zal zorgen. In hun brief schrijven ze: “Op basis van onze ervaring weten we namelijk dat dit plan ten koste zal gaan van de winkels in het stadshart en de wijkwinkelcentra met leegstand, werkloosheid en het wegvallen van de sociale functie tot gevolg. Outlet Centers verkopen al lang geen restpartijen meer maar hebben hiervoor speciale productielijnen. De combinatie van een lage prijs en de schaal waarop het wordt aangeboden zal dusdanig concurrerend zijn dat veel Zoetermeerse ondernemers het niet zullen redden.”

Ook schrijven ze dat de gevolgen voor de regio groot zullen zijn. “De aannames van de positieve effecten zijn veel te rooskleurig en de negatieve effecten op de relevante regio en winkelgebieden worden onvoldoende tot niet meegenomen en meegewogen in het raadsvoorstel.”

Met de brief hopen de ondernemers de gemeenteraad van Zoetermeer op andere gedachten te brengen. “Wij adviseren u niet door te gaan met dit onzalige megalomane plan en roepen u op de argumenten van uw eigen ondernemers serieus te nemen. Maak sterker wat sterk is en investeer in de bestaande gebieden om die nog aantrekkelijker te maken zodat de consument bediend wordt en het Zoetermeerse voorzieningenniveau én het aantal banen stijgt.”

Advertentie

Economie Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×