Vrijdagpreek Turkse moskee in teken van aanslagen

19

Imam Hamid Celebi van de Turkse Mimar Sinan Moskee in Leiden Noord stond afgelopen vrijdag uitgebreid stil bij de aanslagen die op oudejaarsavond en de dagen erna plaatsvonden in Turkije. De imam riep op tot verdraagzaamheid en sprak zijn medeleven uit voor de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen.

Chris de Waard ging naar de vrijdagpreek en sprak daarna met woordvoerder Emine Guney van de Turkse Mimar Sinan Moskee.

Het was afgelopen vrijdag in verband met de vakantie extra druk tijdens de preek in de moskee aan de Curaçaostraat.

Delen

19 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Tsjonge, tsjonge, wat een opzienbarend nieuws! Zo’n nieuws werd al sinds generaties in de christelijke kerken gepreekt. Maar ja, wisten die Turken veel.

  • Piet Pekelharing op

   Dezelfde boodschap wordt ook al zo’n 1400 jaar in vele moskeeën gepreekt.

   • Ik ben erg benieuwd naar het bewijs voor deze stelling Piet. Islam betekend onderwerping en Moslim betekend onderworpene enig idee wat een infidel is en welke rechten deze heeft binnen de Islam Piet?

    • Piet Pekelharing op

     Nee, de Inquisitie, dat waren lekkere jongens. Enig idee wat er met de Joden en Moren in Spanje gebeurde na de Reconquista? Enig idee hoeveel ”heksen” er op de brandstapel zijn beland (of verdronken zijn)? Enig idee hoeveel joden en moslims door de Kruisvaarders om zeep zijn gebracht na de inname van Jeruzalem in 1099? En de slavernij is bepaald niet iets om trots op te zijn, wel?

     • Dat is 1000 jaar geleden, kont-argument dus. In die 1000 jaar is er gelukkig een inperking gekomen van de kerkelijke macht. Het Christendom is van een alles omvattend systeem naar een geloof (ik persoonlijk geloof in elfjes) veranderd, de Islam is nog lang niet zo ver. Probleem van de Islam is dat het ons terug probeert te voeren in de donkere middeleeuwen. En dat moeten we nou net niet willen met zn allen. Slavernij ook weer zo’n briljante opmerking, van wie kochten de “witten” die slaven eigenlijk? En wist je dat de “witte” een graag geziene slaaf was in de Moslim wereld? Maar je gaat voorbij aan mijn vraag en die staat nog steeds, welke rechten heeft een Infidel binnen de Islam en dan spreek ik zowel over het jaar 1200 als het jaar 1600 en anno nu?

     • Piet Pekelharing op

      De heksenvervolging vond overigens zo’n 400 tot 250 jaar geleden plaats, niet in de middeleeuwen.

      De andersgelovige (christenen en joden) werden trouwens in islamitische landen vanaf de middeleeuwen tot de twintigste eeuw in meer of mindere mate wel geaccepteerd. Waar dacht u dat de joden die uit Spanje konden ontkomen naar toe zijn gevlucht? Het Ottomaanse rijk was eeuwenlang een voor die tijd zeer tolerante samenleving. Dat is nu dankzij de inmenging van Westerse mogendheden helaas wel anders.

  • Gerard van der Veer op

   Ben jij een christen? Zo ja, wat voor een? We hebben hier nogal een reeks christelijke godsdienstoorlogen gehad. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Godsdienstoorlog#De_Reformatieoorlogen_.2816e.E2.80.9317e_eeuw.29)Opzienbarend dat jij daarvan, gezien je aanmatigende toontje, niet op de hoogte bent.
   *
   Weet je überhaupt iets? Ben je wel een christen? Of ben je zo eentje die in de gaten heeft dat de laatste jaren iedereen plots soort van ‘christen’ is, vooral omdat de gehate anderen ‘moslim’ zijn en je je zo lekker kunt afzetten? “Onze god/cultuur is de beste” – al weet je van beide geen reet.

 2. Is de tekst van deze preek ook ergens te lezen? Of is deze preek alleen in de Turkse taal uitgesproken? Spreekt Imam Hamid Celebi Nederlands?

  • Gerard van der Veer op

   Als je de moeite had genomen eerst het interview te beluisteren met Emine Guney, alvorens te reageren, dan had je stukjes van de preek gehoord. Die preek was in het Turks, mevrouw Guney spreekt verzorgder Nederlands dan menig Leidenaar.
   *
   En áls je het dan het stilstaan in een Turkse moskee bij recente terroristische aanslagen in Turkije wilt aangrijpen om een overbekende mening/vooroordeel nog weer eens te verkondigen, wil je dan duidelijk zijn, en geen vragen stellen die geen vragen zijn maar verdenkingen/meningen?
   *
   Zeg dan iets als “Sorry voor de doden en gewonden maar ik, Emile, vindt dat de imam in het Nederlands hoort te preken”.

 3. Gezond verstand op

  Wat is eigenlijk hun standpunt over de totalitaire leider van Turkije en zijn dagelijkse schendingen van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens? Geen veroordeling? Niets? De verkiezingscampagne van DENK is kennelijk ook in Leiden begonnen…Trap er niet in zou ik zo zeggen. 😉

 4. Ik zie geen vrouwen op de foto’s. Waar zijn ze?
  Ook ik zou graag weten hoe ze bij de moskee over Erdogan de Totalitaire en diens staatsterreur denken? Ik heb wel een vermoeden, want volgens mijn informatie valt deze moskee onder Hollanda Diyanet Vakfı (“Islamitische Stichting Nederland”). Diyanet is dit verband het “Presidium voor Godsdienstzaken”, een directoraat van het Turkse ministerie van Algemene Zaken. De chef is dus de premier, partijgenoot en trouwe vazal van, inderdaad, president Erdogan. De imams worden via deze instantie opgeleid en zijn feitelijk Turkse staatsdienaren.
  Misschien kan het moskeebestuur het een en ander toelichten of eventueel rechtzetten

  • De terreuraanslagen waar deze Iman in het “Turks” over predikt hebben waarschijnlijk betrekking op die miljoenen klote Armeniers die een genocide over zichzelf hebben afgeroepen en 30 miljoen Koerden die nog steeds geen eigen staat hebben en al jaren onderdrukt worden door een regiem van boze Turken onder aanvoering van Führer Ergodan. Een praatje voor eigen parochie dus.

  • En anders zullen krampachtig politiek-correcten wel proberen feiten weg relativeren.
   .
   Een meerderheid in de Tweede Kamer wil financiering van Nederlandse moskeeën door Diyanet verbieden. Dat is verstandig. Overigens heeft Diyanet toegegeven het netwerk van imams in te zetten voor bespionering van Turkse emigranten en hun nakomelingen in de diverse landen, ten dienste van Erdogan en zijn regering. Ik kan me voorstellen dat inwoners van Leiden graag willen weten hoe de situatie in hun stad is. En de gemeenteraad?

 5. Een Leids burger op

  Natuurlijk is dit een “preek voor eigen parochie”.
  Citaat uit de berichtgeving:”Imam Hamid Celebi van de Turkse Mimar Sinan Moskee in Leiden Noord stond afgelopen vrijdag uitgebreid stil bij de aanslagen die op oudejaarsavond en de dagen erna plaatsvonden in Turkije.”
  Let op dat laatste:in Turkije.

  En de andere aanslagen dan die niet in Erdoganistan zijn gepleegd?

  Dit is, mijns inziens, weer het zoveelste voorbeeld dat men toch meer gericht is op
  wat de “eigen turken” in Erdoganistan is overkomen dan wat er elders in de (moslim)wereld en in Erdoganistan zelf allemaal voor vreselijks aan de hand is.

  Laat de imam zich in zijn vrijdagpreek maar beter zorgen maken om dit soort figuren:
  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article28919668.ece/Turkse-rechtszaak-tegen-Leidse-Syrieganger-Reda-Nidalha-uitgesteld?lref=R3

 6. Beste Gerard, Ik vind dat een imam die wordt aangesteld bij een Nederlandse moskee de Nederlandse taal machtig moet zijn en moet zijn bijgeschoold in de geschiedenis en cultuur van ons land. Zonder die bijscholing blijft de multiculturele samenleving in Nederland een illusie.
  met vr. groet, Emile

  • Gerard van der Veer op

   Toen in 1989 een vliegtuig vol Surinaamse Nederlanders, waaronder voetballers van het Kleurrijk Elftal, neerstortte in Suriname, was overig Nederland misschien niet superbewogen. Maar niemand kwam op het idee de rouwende Surinaamse Nederlanders te verwijten niet geïntegreerd te zijn, of te beginnen over welke maatschappelijke kwestie Surinaamse Nederlanders betreffend dan ook.
   *
   Bij de laatste van de recente aanslagen in Turkije, in Istanbul, kwamen tientallen mensen om. Vele Turkse Leidenaars hebben familie in Istanbul wonen, toegegeven een miljoenenstad, en maakten zich in de verwarrende eerste periode na de aanslag zorgen om familie.
   *
   Mijn verwijt is een gebrek aan tact, dat ook al spreekt uit het een ‘kritische’ retorische vraag stellen zonder eerst de moeite te hebben genomen het gesprek met mevrouw Guney te beluisteren, waarin die vraag beantwoord wordt.
   *
   ‘Over de doden niets dan goeds’, die uitdrukking ken je ongetwijfeld. Misschien vond je tante niet altijd de meest plezante in de omgang, maar begrafenissen worden doorgaans niet het meest geschikte moment gevonden om daarover te beginnen.
   *
   Groet, Gerard

  • Een Leids burger op

   “Multiculturalisme is een maatschappelijk en politiek standpunt waarbij men gelijkwaardigheid veronderstelt van verschillende culturele, etnische en
   godsdienstige gemeenschappen binnen een bepaald afgebakend bestuurlijk gebied.”
   citaat uit https://nl.wikipedia.org/wiki/Multiculturalisme

   Dat hele moelticoelti-gedoe is dus gebaseerd op gelijkwaardigheid waarbij dus bijvoorbeeld ook het Nederlands en het erdogaans als gelijkwaardig worden
   gezien. Het zal duidelijk zijn dat ik daar geen voorstander van ben.
   Natuurlijk hoort iedere imam in Nederland zich aan te passen en gewoon Nederlands te spreken. Ook en juist in de moskee.

 7. @een leidsche burger,

  Ik ben het geheel met u eens hier in, want zo lang homo’s, vrouwen, dieren, etc niet geaccepteerd worden door andere culturen die hier ook leven zal er nooit gesproken kunnen worden van een gelijkwaardige maatschappij. Ook al zal dat sowieso nooit bestaan doordat dan het geld weer oneerlijkverdeeld is.

  Wel zeg ik hierbij dat ik spreek over culturen en daarbij wil ik aangeven dat er ook mensen zijn die wel onze warden en normen accepteren en zich hebben aangepast aan onze maatschappij, maar gaat voornamelijk om generaties die hier geboren zijn en zich toch zo verwant voelen met het land van herkomst van hun ouders of grootouders. Neem een vervelend zaankantertje met zijn camera. Deze mensen horen niet in een multiculti maatschappij. Ook moet ik hierbij aangeven dat er onder Nederlanders ook mensen zijn die wel een heropvoeding nodig hebben.

  Doordat dit dus steeds gebeurd zal multiculti altijd een utopia blijven, net als geloof een droom waar mensen hoop uit putten.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline