Leiden krijgt megabios in Stationsgebied

18

Na De Lorentz komt De Geus. De gemeente Leiden heeft een contract gesloten met ontwikkelaar Sustay uit Utrecht voor de herontwikkeling van het YNS blok waar onder meer supermarkt Jumbo is gevestigd. YNS staat voor Ymere en NS die het pand jarenlang samen in bezit hadden. Het blok wordt gesloopt en op die plek komt een megabios met acht zalen die wordt geëxploiteerd door Bioscopen Leiden. Ook komen er woningen, een congresruimte, horeca, winkels en een parkeergarage.

Impressie van ontwikkelaar Sustay over de herontwikkeling van de YNS-locatie in het stationsgebied.

“De komst van de nieuwe megabioscoop betekent niet dat de twee bestaande bioscopen zullen verdwijnen,” benadrukt Govert de Kok van Bioscopen Leiden: “Het uitgangspunt is dat we Trianon en Lido ook behouden. Het bijna honderd jaar oude Trianon is natuurlijk ons kroonjuweel en voor het Lido hebben we al leuke ideeën.” Naast de megabios opent Jumbo er een concept store.


Zo ziet het YNS blok er nu uit. Het is de bedoeling dat de bouw van De Geus begin 2019 van start gaat. (Foto: Reanne van Kleef).

Delen

18 reacties

 1. Goede ontwikkeling die tevens duidelijk maakt waarom het busstation moet verkassen. Dit ruimte usurperende busstation houdt allerlei voor de stad belangrijke ontwikkelingen tegen.

  • maarten kersten op

   Welnee joh… heb je ooit een bus door de Jumbo zien rijden? Of daarbinnen tussen de schappen geparkeerd zien staan? Die bussen moeten wijken voor heel andere hoogbouw..
   En met dat “usurperende busstation” bedoel je zeker ruimte “opslurpende” busstation… Usurperen is volgens het woordenboek: “overweldigen, door overmacht wederrechtelijk macht of bezit toeëigenen”.. Volgens mij heeft Arriva die grond gewoon in gebruik gekregen, nou ja, gehuurd van de gemeente. Gehuursurpeerd dan maar ?

   • Ha, leuke woordspeling. En u heeft gelijk: ruimte opslurpend is een betere en correctere omschrijving.
    Dat is ook meteen een voornaam bezwaar tegen de huidige locatie van het busstation: niet doelmatig, veel te omvangrijk, en een obstakel om andere ontwikkelingen mogelijk te maken (zoals huizenbouw).
    Als u naar de impressie kijkt, ziet u een voor doorgaand verkeer afgesloten Stationsstraat.
    Het lijkt mij dat wethouder Laudy hele sterke maatschappelijke, culturele en economische troeven in handen heeft om het busstation te verhuizen. De wethouder had er misschien beter aan gedaan om de komst van deze bioscoop ook te koppelen aan het verhuizen van het busstation. Dat is eerlijker richting Leidenaren en maakt ook duidelijk dat die verhuizing in een veel bredere context moet worden gezien.
    En… het roept ook vragen op hoe de buslijnen door de stad gaan lopen.
    Ook daar gaan veranderingen optreden.
    Een prachtige wandelpromenade (hopelijk wel met een fietspad) vanaf het station naar de Steenstraat: ik zie er de voordelen zeker van in.

 2. Dit is duidelijk een reactie op het feit dat veel mensen graag een Pathé in Leiden willen en dat Pathé ook serieus de mogelijkheden bekeek voor een filiaal in Leiden. “Bioscoop Leiden” had al aangegeven dat een Pathé in Leiden slecht voor zaken zou zijn, en ik denk dat ze hiermee een stap voor willen blijven en Pathé uit Leiden te houden.

  Naar mijn mening jammer, ik heb liever een Pathé in Leiden. De Leide “Unlimited” pas is even duur als Pathé, alleen kan ik met de Pathé pas in het hele land naar de Bios, en met die van hun alleen in Leiden.

  • Qua films maakt het niets uit, Dennis. En nu hoef je niet meer naar Pathé Scheveningen of naar de Bijlmer (Pathé ArenA), maar kun je gezellig in Leiden blijven.
   Ook goed dat door deze ontwikkeling het prachtige Trianon blijft voortbestaan. Met de komst van Pathé was er een concurrentiestrijd ontstaan over de blockbusters, waarbij Pathé, gelet op de dominante positie die het heeft, Trianon binnen de kortste keren uit de markt had geduwd. In de oude V&D komt wel weer een nieuw warenhuis, maar een dicht Trianon laat zich niet zo snel door iets anders vervangen.
   Gelet op ontwikkelingen elders ligt het voor de hand dat Bioscoop Leiden net als bijvoorbeeld CineMec een samenwerking aangaat met Pathé of Utopolis/Kinepolis.
   Bioscoop Leiden is aangesloten bij Cineville. Met je ‘unlimited’ kaart kun je naar 42 filmtheaters in Nederland. Dat zijn allemaal art houses waar je doorgaans én de blockbusters én veel betere independent films kunt zien dan bij de Pathé theaters.

 3. Zeer dom van Leiden om geen pathé neer te zetten. Dit betekent naast de faal parkeergarage en afwezigheid van goede uitgaansgelegenheden in leiden opnieuw een bioscoopfaal. Bezoekers zullen gewoon naar den haag en Amsterdam blijven gaan.

 4. Tof idee! Ik zou het echter wel heel erg waarderen als de oud Leidsche achitectuur mee wordt genomen in het uitwerken van het plan. Leiden moet wel Leiden blijven!

 5. Liever een Pathé… nu zal ik alsnog nooit in leiden gaan?? Zo zonde dit! Iedereen wil al zo lang een Pathé…

 6. Juist top dat er geen Pathé komt. Dat heb je overal al en heeft dus nul onderscheidende waarde. Laten we blij zijn dat we die firma vooralsnog buiten de stad hebben weten te houden.

 7. Er is vermoedelijk een verband tussen dit project en het voornemen van VVD’er Laudy om het busstation te verplaatsen. (zie website Leidsch Dagblad) Het hele zaakje stinkt.

  • Een Leids burger op

   Dat “vermoedelijk” kan wel worden weggelaten hoor…..
   Wel denk ik dat velen (vooral jongeren) een nieuwe bioscoop willen en daar is op zich ook helemaal niets mis mee.

   Maar ik denk dat Laudy TE veel wil aan de voorkant van het station(megabioscoop, kantoorpanden,woningen enz. ) Ja en dan zit het huidige busstation natuurlijk in de weg en wil men dit naar de achterzijde verplaatsen. Bestuurders hebben vaak de neiging de openbare ruimte aan te passen aan hun (megalomane bouw)plannen i.p.v. dat ze hun (bouw)plannen aanpassen aan de nog beschikbare vrije ruimte.

 8. De klankbordgroep van omwonenden heeft alle overleg met de gemeente stopgezet. Die mensen zijn woedend en voelen zich belazerd.

 9. Het is geen goede zaak dat alle bioskopen in handen zijn van een stichting waar veel vrijwilligers werken.

  • En met een stichting kun je onder meer de vennootschapsbelasting ontduiken en nog wat grappen uithalen ten gunste van bepaalde mensen en ten koste van anderen. Sommige bedrijven hebben dit goed begrepen en vermommen zich als stichting. Dan steken ze voor hun imago wat geld in leuke projecten en laten zich vieren als weldoeners. Dat geschonken geld kan worden bespaard door werk niet door werknemers te laten verrichten maar door zogenaamde vrijwilligers of door werknemers uit te buiten. Ook een manier om zaken te doen.

   • Als stichting hoef je geen vennootschapsbelasting te ontduiken, omdat je als stichting helemaal geen vennootschapsbelasting mag betalen. Een stichting kán geen vennootschapsbelasting ontduiken. Wat een vreemd verwijt.
    Werknemers uitbuiten? Ook stichtingen moeten zich aan de wet houden. Zie: http://www.wetrecht.nl/stichting/
    Natuurlijk zullen er (helaas) ook bij stichtingen af en toe werknemers worden uitgebuit, zoals dat ook elders gebeurt, denk aan al die malafide B.V.eetjes die oostblokkers ‘bemiddelen’ of in de huizenbranche nieuwe invulling aan het huisjesmelken geven. Dat zijn geen stichtingen, dat zijn allemaal B.V.’s.
    Een stichtingsvorm is legaal. Je kunt niemand verwijten gebruik te maken van een legale werkwijze.
    Als FRANK71 het gedoe met B.V.’s (nepfaillissementen, doorstarts met slechtere regelingen voor werknemers) bekijkt, zou hij tot de conclusie kunnen komen dat een stichtingsvorm zo slecht nog niet is.
    Verder valt mij op dat er in bovenstaande reacties nogal wat onrealistische wensen leven. Natuurlijk komt er hier geen IMAX. Daarvan zijn er 6 in Nederland, waarvan 2 in de directe omgeving (Rotterdam, Den Haag). Leiden komt getalsmatig minimaal 30.000 bewoners tekort om voor een Imax aantrekkelijk genoeg te zijn en ligt te dichtbij vooral Den Haag en in mindere mate A’dam en R’dam.
    De voorliefde van een aantal reageerders voor een Pathé begrijp ik niet. Zo bijzonder of aantrekkelijk zijn die toch niet? Was het nieuwe complex wel in orde bevonden als Pathé er de eigenaar van was? Qua blockbusters, prijsstelling en popcorn had dat geen enkel positief verschil gemaakt. Qua aanbod van arthouse films, maakt dat gelukkig wel degelijk uit en blijft Leiden in de top 5 van steden met het meest diverse kwaliteitsaanbod.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline