Politiek wil snel duidelijkheid over misstanden bij DZB Leiden

5

De fracties van D66, CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en de PVDA eisen in een serie schriftelijke vragen dat het college ingrijpt bij re-integratiebedrijf DZB Leiden. Zaterdag publiceerde het Leidsch Dagblad een alarmerend artikel on de de kop ‘Debielen Zonder Begeleiding’. Dat zou binnen DZB een cynische woordgrap zijn over de betekenis van de drie letters.


Chris de Waard sprak met D66-raadslid Lodi van Brussel over de vermeende misstanden bij DZB.

Het artikel spreekt van ernstige misstanden bij De Zijl Bedrijven (DZB) en is geschreven naar aanleiding van meerdere signalen dat misstanden die DZB in het verleden kende nu nog steeds actueel zijn. Ook raadsleden zijn door medewerkers van DZB in anonieme brieven benaderd met soortgelijke signalen. “Het zou naast ‘bedrijfsvoeringsmisstanden’ ook gaan om strafbare feiten als seksuele agressie,” zo schrijven de zes partijen in hun brief aan het college.

In een eerder artikel over misstanden bij DZB heeft het college aangegeven een onderzoek te starten. De partijen willen weten wat daarvan terecht is gekomen en wat er inmiddels is gedaan om het tij te keren. Ook wil de politiek dat iedereen die bij DZB slachtoffer is geworden van misstanden benaderd wordt en zo nodig hulp krijgt aangeboden.

Tenslotte willen de eerdergenoemde partijen dat het college er op korte termijn voor gaat zorgen dat er duidelijk gecommuniceerd wordt wie bij de gemeente de vertrouwenspersonen zijn en hoe ze kunnen worden benaderd. Ook moet daarbij worden benadrukt dat de vertrouwenspersonen onafhankelijkheid opereren en klachten serieus nemen en er ook iets aan doen.

Reactie DZB

DZB reageert boos op het artikel in de krant. In een verklaring noemt DZB het artikel eenzijdig. Ook doen de gebruikte kwalificaties volgens de organisatie geen recht aan het personeel. “De mensen van DZB Leiden steken dagelijks veel energie in hun kerntaak, het begeleiden van mensen in hun werk bij DZB of naar werk buiten DZB. Bovendien zijn de mensen die bij ons werken trots op de diensten zij leveren. Omgang binnen het bedrijf vraagt continu aandacht weten wij en daar handelen we ook naar. Deze berichtgeving raakt iedereen in ons bedrijf dan ook diep.”

DZB zegt zich niet in het beeld te herkennen dat in het artikel wordt geschetst. “Wel is het zo dat persoonlijke omgang continu aandacht behoeft. Er zijn incidenten waarop indien nodig maatregelen worden genomen. Wij hebben met de gemeente Leiden het initiatief genomen tot een onafhankelijk onderzoek naar onze bedrijfscultuur.”

Delen

5 reacties

 1. Een Leids burger op

  DZB=DebielenZonderBegeleiding?
  Dan mag men zich wel eens afvragen wie die Debielen dan eigenlijk zijn:
  1. De mensen die naar DZB gestuurd worden en daar moeten werken.
  2. Het reïntegratiepersoneel bij DZB dat geacht wordt in staat te zijn de mensen aan fatsoenlijk werk te helpen.
  Ik vrees de 2e categorie.

  Zijn de tewerkgestelden er nu alleen maar om het personeel bij DZB aan het werk te houden?

  Over mistoestanden bij DZB(o.a. intimidatie op de werkvloer) hoor ik al jaren. Maar zoiets is soms moeilijk hard te maken.
  Citaat:”Leidse dwangarbeiders voortdurend bedreigd met strafkortingen.”
  https://dwangarbeidneegroningen.wordpress.com/tag/dzb/

 2. “Ik vind wat DZB doet, ze doen daar prachtig werk, en financieel gaat het eindelijk goed, hè. Het is eigenlijk een voorbeeldbedrijf voor heel de rest van het land, en het is heel vervelend dat ze zo naar overschadigd (sec) worden door dit vervelende nieuws”, zei Lodi van Brussel, raadslid van de grootste collegepartij D66, in het radio-interview. Maar in zijn propagandaverhaal raken de slachtoffers “overschadigd” door zijn zorgen om het imago van DZB. En dat het kennelijk financieel zo “goed” gaat met dat bedrijf, heeft natuurlijk alles te maken met het gedwongen vervangen van de oorspronkelijke betaalde medewerkers door gratis dwangarbeiders, en door het repressieve arbeidsregime waaraan die dwangarbeiders blootgesteld worden. Lees hier meer: http://www.doorbraak.eu/incidenten-leidse-dwangarbeidcentrum-is-grote-bewust-gecreeerde-misstand/

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.