Directie DZB Leiden bovenop incidenten

6

“DZB Leiden is een prachtig bedrijf waar geweldige mensen werken die prachtige producten maken.” Directeur Bas van Drooge belooft in reactie op de stroom van negatieve berichten over zijn bedrijf niet met een pr-praatje te komen, maar dit wel hij toch wel even gezegd hebben.

Chris de Waard sprak met DZB-directeur Bas van Drooge over de misstanden bij het re-integratiebedrijf.

Van Drooge wil niet ontkennen dat er problemen spelen binnen DZB. “Maar overal gebeurt wel eens wat en zeker bij een bedrijf met 1.300 werknemers is dat het geval. Als dat naar buiten komt, dan grijpen we in. En hard ook als dat nodig is.”

De brief die verantwoordelijk wethouder Marleen Damen onlangs naar de gemeenteraad stuurde naar aanleiding van de verontrustende berichtgeving over (seksuele) intimidatie bij DZB ondersteunt het verhaal  van Van Drooge. De wethouder gaf daarin aan dat er zelfs strafontslag heeft plaatsgevonden naar aanleiding van ontoelaatbare praktijken binnen DZB.

Volgens Van Drooge stond dat ontslag overigens los van recente publicaties in met name het Leidsch Dagblad. “Maar het laat wel zien dat we er bovenop zitten,” zegt Van Drooge die er op wijst dat alle verhalen die recent naar buiten zijn gekomen uiteindelijk zijn gebaseerd op één klachtbrief en een anonieme brief waarin een mix staat van zaken uit het verre verleden, suggestieve opmerkingen over zaken die nu zouden spelen en beweringen die kant noch wal raken.

Om de schijn weg te nemen van een slager die zijn eigen vlees keurt komt er nu een onafhankelijk onderzoek naar de situatie bij DZB Leiden. “Ik zit hier nu toch een beetje als wij van WC Eend adviseren WC Eend en het is goed als er van buitenaf wordt gekeken. Ook richting onze opdrachtgevers die ons overigens voluit steunen en zich niet in de verhalen herkennen.

 

Delen
LeidenWalk

6 reacties

 1. Wat een prachtig bedrijf zeg, word bestuurd door zakkenvullers en subsidieslurpers.. ik weet van een aantal die daar werken dat als hun ware activiteiten aan het licht komen ze zelf naar een sociale werkplaats kunnen..

 2. “Als dat naar buiten komt, grijpen we in.” Met andere woorden: als het LD niet had gepubliceerd, had DZB het in de doofpot gestopt. “Ach, overal gebeurt wel wat.” Of eigenlijk is er niets gebeurd, dat was in een ver verleden. Het zijn slechts “suggestieve opmerkingen” en “beweringen die kant noch wal raken”. De lezer weet genoeg: het stinkt.

 3. Dat het stinkt geloof ik graag. Volgens inside information is wethouder Damen samen met de directie recent een aantal afdelingen van DZB afgeweest om navraag te doen naar klachten. Ja kijk eens, dan moet je ook niet verwachten dat mensen dan je benaderen met een klacht. Dat is net zoiets als dat de grote Noordkoreaanse leider Kim Yong-un een officieel bezoek aflegt aan een fabriek of werkkamp en dan vraagt of alle arbeiders wel tevreden zijn. Nauwelijks serieus te nemen, dus.

 4. Ach, geen nazisme dit keer, maar het neostalinisme van Noord-Korea. Die hadden we de laatste tijd niet meer gehad. Ook met deze variatie op de wet van Godwin plaatsen mensen als Marcel zich vrijwillig buiten elke serieuze discussie.
  Hoe dan ook, blijkbaar hebben DZB en het college van B&W zich na heel lange tijd toch iets aangetrokken van de kritiek van diverse kanten, die niet alleen van recentere datum is. Het Leidsch Dagblad gisteren:
  “Mensen die in Leiden een bijstandsuitkering aanvragen hoeven niet langer verplicht zes weken bij re-integratiebedrijf De Zijl Bedrijven (DZB) simpel werk te verrichten voordat hun begeleidingstraject naar een nieuwe baan begint. Burgemeester en wethouders hebben onlangs besloten deelname vrijwillig te maken.”
  Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Hopelijk verzinnen ze er geen nieuwe pesterijen met kennelijk geen ander doel dan mensen af te schrikken of te vernederen.

 5. Corrupt zooitje is het. Ooit moest het CDA een oordeel geven over het voortbestaan van, en laat de dochter van heer Elco Brinkman nou bij Dzb werken dus je kan dan wel op je dooie vingers na tellen wat de uitslag was. Nogmaals een corrupt zooitje dus

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.