Egbert Koops van de optochtcommissie maakte vanmiddag het thema bekend. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Thema Leidens Ontzet is Parade Royale

De beste optochten ter wereld. Die vormen dit jaar de inspiratiebron voor de Grote Optocht tijdens de viering van 3 oktober. De 3 October Vereeniging maakte dat vanmiddag bekend tijdens een bijeenkomst in de bovenzaal van restaurant Scarlatti.

Chris de Waard sprak met Egbert Koops over het thema van dit jaar en over de praalwagenontwerpwedstrijd.

In de optocht komen daarom allerlei hoogtepunten van over de hele wereld terug. “Mondiaal Royale,” wat vice-voorzitter Egbert Koops van de optochtcommissie het thema samen. Het bloemencorso, de Amsterdamse Canal Parade die jaarlijks wordt gehouden tijdens de Gay Pride en de Limburgse schutterij. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd in de optocht die net als de afgelopen jaren de andere kant op gaat.

Praalwagenwedstrijd

Voor het tweede jaar op rij organiseert de 3 October Vereeniging ook dit jaar een praalwagenontwerpwedstrijd. “En na twee keer is iets in Leiden een traditie,” vond Koops. Iedereen in Leiden kan tot uiterlijk 29 april een ontwerp indienen. Een jury onder leiding van cultuurwethouder Robert Strijk buigt zich over de inzendingen en maakt tijdens de algemene ledenvergadering van de 3 October Vereeniging het winnende ontwerp bekend. Dat ontwerp wordt dan ook uitgevoerd en de praalwagen rijdt dan mee in de Grote Optocht. Er is dit jaar één belangrijke voorwaarde gesteld aan de te ontwerpen praalwagen. Het dient een Leidse Carrrrnavalswagen te worden.

Meedoen kan via het formulier op www.3october.nl/praalwagen.

 

Cultuur Leiden 3 Oktober 2017


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×