In groepjes presenteerden de 'Stadstijgers' hun plannen aan de Vrienden van het Singelpark, de wijkvereniging en docenten van het Leonardo da Vinci College. (Foto's: Chris de Waard).

Stadstijgers geven invulling aan delen Singelpark

Een week lang gingen 34 leerlingen van ‘het Leonardo’ vorige week aan de slag met vier door de Vrienden van het Singelpark geformuleerde opdrachten. De twee 5-VWO klassen maakten plannen voor de invulling van het Huigpark en het Blekerspark en voor de twee omleidingsroutes die mindervaliden moeten kiezen bij twee nog te bouwen singelparkbruggen die te steil zijn voor wie afhankelijk is van bijvoorbeeld rolstoel of rollator. Tenslotte gingen de leerlingen ook nog op zoek naar financiering voor hun plannen.

Vrijdagmiddag werden de presentaties van de plannen gehouden. Op de eerste verdieping van basisschool Woutertje van Leyden, de voormalige Houtmarktschool die in het Huigpark staat, kwamen de leerlingen in groepjes op het podium om te laten zien wat de projectweek van de Stadstijgers had opgeleverd. Dat bleek nogal wat te zijn. De Vrienden van het Singelpark waren dan ook verguld met de resultaten. Namens hen wat Leen Ooms samen: “Er is een enorme berg werk verzet waar we nu mee verder kunnen. Sommige ideeën zijn nu echt concreet geworden”.

Calisthenics in Huigpark

De realisatie van een Calisthenics Park in het Huigpark of het Blekerspark lijkt het meest kansrijk om snel te worden uitgevoerd. Er zijn initiatiefnemers, de in Leiden gevestigde landelijke Calisthenics bond wil wel helpen bij het onderhoud, de politiek is enthousiast en de kosten zijn met zo’n 30.000 euro te overzien. Een aanvraag bij het sportstimuleringsfonds is inmiddels ingediend. Ook dat is een resultaat van het werk van de Stadstijgers.

Toiletgebouw

Andere plannen voor het Huigpark zijn grote hangnetten langs het water van de Maresingel, Om te relaxen na het sporten. Ook Tafeltennistafels met uitschuifbare bankjes zodat ze ook geschikt zijn als picknicktafel. Verder voor de kleinsten onder ons een teletubbie-achtige omgeving met boomhut op de grond, En, op verzoek van geïnterviewde ouders, een toiletgebouwtje.

Blekerspark

Voor het Blekerspark zijn ook verschillende plannen uitgewerkt. Hier blijft een deel van het park sowieso het domein van honden en hun baasjes. Ook schaak- en picknicktafels zijn ingetekend door de scholieren.

Omleidingsroutes met parkeergarage aan Utrechtse Veer

Een uitgebreid plan voor de omgeving van de singelparkbrug over de Nieuwe Rijn ter hoogte van de Veerstraat. Inclusief een parkeergarage met daar bovenop een parkje.

In het Rembrandtpark komt bij het Arsenaalplein een nieuwe singelparkbrug. Hoog genoeg om bootjes door te laten en daardoor te hoog voor mindervaliden. Datzelfde speelt bij het Utrechtse Veer ter hoogte van de Veerstraat. Ook daar moeten mindervaliden een alternatieve route kiezen. Geen punt voor de stadstijgers die vooral van de oplossing bij de brug over de Nieuwe Rijn enorm veel werk hebben gemaakt. Inclusief nieuwe halfverdiepte parkeergarage met er bovenop een parkje.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×