Nederlandse overstappers bespaarden samen bijna 400 miljoen euro

Mensen die vorig jaar zijn overgestapt van energiecontract en auto- en zorgverzekering bespaarden gemiddeld 380 euro. In totaal werd er ongeveer 387 miljoen euro bespaard. Dit blijkt uit Pricewise’ Nationale Vergelijkingsmonitor 2016, waarvoor representatief onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau CG Selecties. Ruim 1.000 overstappers werd gevraagd hoeveel zij in een jaar hebben bespaard én wat zij met het bespaarde geld hebben gedaan.

Gemiddelde besparing

De hoogste gemiddelde besparing was te behalen met de overstap naar een ander energiecontract. Hiermee bespaarden overstappers vorig jaar gemiddeld 167 euro. Het vergelijken van energie blijkt van de drie markten het meest laagdrempelig; mensen gebruiken hiervoor ook regelmatig een energievergelijker. Op de zorgverzekering bespaarden overstappers vorig jaar gemiddeld 112 euro en op de autoverzekering 102 euro. Bij alle drie de producten kwamen er ook besparingen voor van meer dan 250 euro.

Met de Nationale Vergelijkingsmonitor brengt Pricewise elk jaar het overstapgedrag in kaart. In 2015 was de gemiddelde besparing per product wat hoger. Bij energie en zorg werd er toen gemiddeld 186 euro bespaard en bij auto 151 euro. De totale besparing lag dat jaar met 313 miljoen wel wat lager doordat er minder mensen overstapten.

Overstapredenen

Uit de Nationale Vergelijkingsmonitor 2016 blijkt de belangrijkste reden om over te stappen de prijs is. Bij energiecontracten stapte 83% om deze reden over en bij autoverzekeringen 82%. De prijs speelde bij de overstap van zorgverzekering een iets minder grote rol (70%). Bij de zorgverzekering waren ook de persoonlijke omstandigheden (37%) en de dekking van de verzekering (35%) belangrijke overstapredenen.

Er werden ook redenen gegeven om niet over te stappen. De grootste reden is dat mensen tevreden zijn met hun huidige energieleverancier (61%), autoverzekeraar (44%) of zorgverzekeraar (46%). Voor alle markten geldt dat ongeveer een kwart denkt niks goedkopers te kunnen vinden. Daarnaast vindt iets minder dan een kwart het prijsverschil niet groot genoeg. Ook geeft 6 tot 10% aan overstappen te veel moeite te vinden.

Van de mensen die van plan zijn binnenkort over te stappen van energieleverancier, zegt 40% hier een goede ervaring mee te hebben. Van deze groep verwacht 83% een groot prijsverschil. Bij mensen die willen overstappen van autoverzekering is dat percentage ongeveer net zo hoog, maar bij de overstap van zorgverzekering is dit wel wat lager (70%).

Verschillende groepen

Mensen met een laag inkomen (tot 30.000 euro per jaar) stappen minder snel over dan mensen met een hoog inkomen of een afgeronde HBO- of WO-studie, net zoals in 2015. Bij autoverzekeringen is het verschil 2% en bij energiecontracten maar liefst 10%. Hans de Kok, directeur van Pricewise, vindt dit opmerkelijk: “De groep met lage verdiensten heeft verhoudingsgewijs juist meer baat bij besparingen. In een paar minuten kun je de vaste lasten voor auto en energie, die een flink deel van het inkomen opslokken, fors omlaagbrengen.”

Tussen mannen en vrouwen is er ook een verschil te zien. Zo’n 74% van de mannen heeft weleens een nieuw energiecontract afgesloten, tegenover 70% van de vrouwen. Bij zorgverzekeringen is dat verschil wat kleiner: van de mannen stapte 68% weleens over en van de vrouwen 66%. Bij autoverzekeringen is het verschil het grootst. Ongeveer 73% van de mannen is al een keer overgestapt naar een andere autoverzekering, ten opzichte 65% van de vrouwen.

Spaarrekening

Wat deden overstappers met het geld dat ze overhielden? Meer dan een kwart heeft het geld op de spaarrekening gezet. Zo’n 14% gebruikte het voor de dagelijkse boodschappen en 11% gaf het uit aan vakantie. Ongeveer 10%  koos ervoor het geld te investeren in onderhoud van de auto of de woning. Zo’n 7% gebruikte het geld om openstaande schulden af te lossen en 10% gaf het uit aan uiterlijke verzorging, horeca en beleggingen. De overige 21% weet niet waar het geld naartoe is gegaan.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×