Namen voor singelparkbruggen zijn ‘verbindende waarden’

7

Annedien Hoen uit Leiden en Floris Hülsmann uit Deventer hebben samen de vijf winnende namen bedacht voor de vijf singelparkbruggen die vanaf eind dit jaar gebouwd gaan worden om ervoor te zorgen dat er aan de binnenrand van de singels een gesloten rondje ontstaat. De namen verbinden en wijzen naar de toekomst, zo leggen de winnaars uit (zie hier de hele uitleg). Hoen en Hülsmann zijn in het dagelijks leven ook naamstrategen.

Chris de Waard was bij de bekendmaking en sprak met de twee winnaars en met jury-voorzitter Joyce Onverwagt.

Die namen, Wisennia, Lovium, Helar, Hapynion en Aeldis zijn verzonnen woorden. Maar wel met een herleidbare verwijzing naar de betekenis die de bedenkers eraan gaven. Respectievelijk Wijsheid, liefde, gezondheid, geluk en ouderdom. “Zaken die in het verhaal van Leiden volop vertegenwoordigd zijn”, zo vinden de bedenkers. Hun inzending is door een deskundige jury gekozen uit 115 inzendingen die in totaal goed waren voor ruim 500 namen.

(Video: Chris de Waard).

Architect Laurent Ney die de bruggen ontwierp maakt ook een visualisatie bij elke brug om de naam en de betekenis uit te beelden.

De bruggen met hun name zijn:

Wisenniabrug – Huigpark-Blekerspark over de Oude Herengracht
Loviumbrug – Zijlpoort-Ankerpark over de Oude Rijn
Helarbrug – Ankerpark-Meelfabriek
Hapynionbrug – Kaarsenmakersstraat-Utrechtse Veer over de Nieuwe Rijn
Aeldisbrug – Arsenaalplein-Rembrandtpark over de Groenhazengracht

 

Delen

7 reacties

  1. Naamstrateeg… Dat klinkt als een beroep waarmee je goed geld kunt verdienen. Het bedenken van deze namen zal deze naamstrategen zeker langdurig van de straat hebben gehouden.

  2. Boe. Maar wanneer kunnen we nou eens een keer doorvaren bij de dam van het EoN terrein?

    • Kijk, dáár wil het Waterambacht Leiden zich nu wel sterk voor maken. Die namen….. hoe verzin je het, maar dat is kennelijk weer het speeltje van de intellectuelen van deze stad. Als bewoner van het Utrechtse Veer kan ik er in ieder geval HELEMAAL niets mee.

      Die dam dus. Als Waterambacht weten we dat Uniper, het bedrijf dat de elektriciteitscentrale exploiteert, geen toekomst ziet in deze ‘kleine’ aardgasgestookte centrale die meestal stil staat en vooral werkt als producent van stadswarmte. Nuon, de afnemer van die warmte voor huizen en bedrijven in de stad, doet er alles aan om weg te komen van de wurgcontracten met Uniper, want het kost ze klauwen met geld. Nuon werkt dus aan nieuwe leidingen om warmte uit de Rotterdamse haven naar Leiden te krijgen, met steun van de provincie. Benieuwd of dat op tijd gaat lukken. Maar áls het lukt heeft de dam in de Maresingel vanaf 2021 geen functie meer en kan dus acuut weg! Als de gemeente dat nou meteen opneemt in het bestemmingsplan Binnenstad, dan is het in een vloek en een zucht geregeld, in 2021 (wij zouden ook wel sneller willen, maar ja, tussen droom en daad, enz).

      Helpt dat?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline