Mark Neupert overhandigt zijn fimmateriaal aan Erfgoed Leiden. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Enthousiasme over Leidse film Cobblestone Stories

Na een paar flinke landelijke opwarmers in de Volkskrant en het televisieprogramma De Wereld Draait Door met Jochem Myjer, werd de film Cobblestone Stories van de Amerikaanse antropoloog Mark Neupert zaterdag ook voor een select Leids publiek getoond in een zaal van Museum Volkenkunde. Na afloop volgde een door strateeg Pieter van Straaten van de gemeente Leiden voorgezeten paneldiscussie met de maker, Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, stedenbouwkundige Remko Slavenburg van de gemeente Leiden en adviseur Matthijs Burger van Erfgoed Leiden.

Jochem Myjer spreekt lovende woorden over de film en Leiden in DWWD.

Neupert kende Leiden al een beetje, hij had er vrienden, toen hij in 2009 besloot om zich met zijn gezin een jaar lang in de Sleutelstad te vestigen. Hij had een ‘sabbatical’ van zijn werk, Oregon Tech, en besloot die periode te gebruiken voor het maken van een film over Leiden en de Leidenaren. Om te laten zien aan zijn studenten omdat hij niet goed kon uitleggen hoe wij in Leiden leven.

Mark Neupert’s film over Leiden werd vertoond aan een zaaltje vol bekende Leidenaren onder wie burgemeester Lenferink. (Video: Chris de waard en Emile van Aelst).

Dat leven in Leiden is compleet anders dan in het deel van de Verenigde Staten waar Neupert vandaan komt. “Je kunt bij ons bijvoorbeeld niet naar je werk lopen”, geeft hij als voorbeeld. “Er zijn alleen autowegen en geen stoepen.”

Chris de Waard sprak over de film met burgemeester Lenferink en met de maker. Die laatste geeft zijn antwoorden in het Engels.

De film is een opeenhoping van Leidse evenementen als de viering van Leidens Ontzet, (toen nog) Koninginnedag en de Peurbakkentocht, afgewisseld met  beelden uit het dagelijks leven van een aantal binnenstadsbewoners. Wie de film wil zien, moet nog even geduld hebben, maar het is wel de bedoeling dat Neupert’s werk breed beschikbaar komt. Online kan nu nog even niet, omdat de rechten van de gebruikte muziek nog geregeld moeten worden. Een klusje waar Erfgoed Leiden zich nu op stort.

Trailer van Mark Neupert’s film Cobblestone Stories.

De film is zaterdag, inclusief al het ruwe materiaal, overgedragen aan Erfgoed Leiden. Directeur Ariela Netiv nam symbolisch een filmblik in ontvangst met daarin de beelden waaruit blijkt hoe een buitenstaander als Neupert aankijkt tegen ons dagelijks leven in Leiden. Of de film ook in een andere stad opgenomen had kunnen worden? Neupert met een brede lach op zijn gezicht: “Er zitten hier alleen Leidenaren hè? Nee, dat denk ik niet!”

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×