Het Nederlands twirlingteam waar Inspiration uit Voorhout onderdeel van is. (Foto's PR).

Inspiration uit Voorhout naar EK twirling

Twirlvereniging Inspiration uit Voorhout staat al jaren aan de top van Nederland én Europa. Vandaag reizen ze met het Nederlands team af naar het EK in Kroatië om daar hun Europese titel te verdedigen. Bij Inspiration zijn veel twirlsters actief die voorheen uitkwamen voor de Leidse vereniging The Kopergirls, die inmiddels niet meer bestaat.


Reanne van Kleef sprak met twirlster Kelly Barends van Inspiration over de sport en het EK.

Twirling is in Nederland een vrij onbekende sport die vaak met majorette wordt vergeleken. “Maar dat hebben we liever niet”, zegt Kelly Barends, teamlid van Inspiration. “Ons niveau ligt veel hoger en we beoefenen onze sport ook niet op straat. Daarnaast mogen wij veel meer.” Binnen het twirlen bestaan diverse disciplines. Met één of twee batons, individueel, met z’n tweeën of in een groep.

Het optreden van het Large Team op het EK in 2016.

Om mee te mogen doen aan het EK moet eerst het NK worden gewonnen. Alle winnaars vormen vervolgens samen het Nederlands team. Inspiration stuurt een afvaardiging voor vier onderdelen naar het EK. Barends zit zelf in het ‘Large team’ dat bestaat uit minimaal tien mensen. Dit is het meest spectaculaire onderdeel binnen het twirlen en is daarom ook de afsluiter van het toernooi op zondag. Volgens Barends maakt Nederland een goede kans om weer te winnen. “We hebben een show gemaakt die over de natuur gaat. Ik denk echt dat we weer kunnen winnen.”

De grootste uitdaging voor het team ligt volgend jaar bij het WK in Noorwegen. Dan doet namelijk ook concurrent Amerika, waar twirlen heel populair is, weer mee. Barends: “We gaan er voor ook een keer wereldkampioen te worden. Tot nu toe worden we steeds tweede. Daar ligt de uitdaging voor ons.”

Regio Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×