(Archieffoto: Siem van der Salm).

Plastic Soup Surfer gaat suppen van Zwitserland naar Hoek van Holland

Leidenaar Merijn Tinga, ook wel de Plastic Soup Surfer genoemd, kitesurfte vorig jaar september vanuit Scheveningen naar Engeland. Op een board gemaakt van plastic flesjes. Het was een oversteek van 176 kilometer. Hiermee vroeg Tinga aandacht voor de enorme berg plastic wegwerpflesjes die in het milieu terechtkomen.

Melle Tuik in gesprek met Merijn Tinga over zijn Sup-Project.

De tocht was ook het startschot voor de petitie die met 56.000 handtekeningen op 14 februari in de Tweede Kamer werd aangeboden. Een door Tinga voorgestelde motie is ter plekke door D66, CDA, VVD, PvdA, GL, SP, PvdD, CU en 50Plus ondertekend en twee dagen later door het kabinet overgenomen. De motie roept op tot een reductie van 90% van de tientallen miljoenen plastic zwerfflesjes die nu jaarlijks in bermen, grachten, rivieren, stranden en de Noordzee terechtkomen.

De Plastic Soup Surfer is nog niet klaar met zijn missie. In juni gaat tinga op een Stand Up Paddle board gemaakt van plastic zwerfflessen en zwerfdoppen van Zwitserland naar Hoek van Holland peddelen. “Van Source 2 Sea,” noemt hij dat. De flesjes zijn stuk voor stuk gevonden en ge-geotagged door de Zwerfinator. Het board wordt gebouwd in het Science Center van de TU Delft door industrieel ontwerper Roberto Guido.

Ook deze expeditie heeft weer een doel. Welk? Dat maakt Tinga nog even niet bekend. Op 8 mei houdt hij bij de TU Delft een zogenaamde ‘call to action’ waarbij het het doel zal onthullen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×