Terugblik topsportweekend 22 en 23 april

Leiden kent veel topsporten en topsporters. Wie doen er mee om nationale en internationale titels? Wie heeft het goed gedaan en wie wat minder? Topsportcoördinator Tjeerd Scheffer blikt iedere week terug op het weekendprogramma van de Leidse topsporten.


Tjeerd Scheffer blikt in SPORT071, het sportprogramma van Sleutelstad FM, terug op het afgelopen topsportweekend. Deze week:  rugby (DIOK), basketbal (ZZ Leiden) en waterpolo (ZVL-Hawabo en De Zijl Zwemsport), tafeltennis (Scylla) en voetbal (ADO-Den Haag).

Het was een weekeinde van verrassingen in de Leidse topsport. Zowel in positieve als helaas ook in negatieve zin. Om met het positieve te beginnen: De Zijl is door naar de halve finales van de playoffs bij de waterpoloërs en Zorg en Zekerheid Leiden plaatste zich donderdag voor de halve finales en won daarin zondag de eerste (uit)wedstrijd. Maar er was ook een negatieve verrassing. ZVL Hawabo, regerend landskampioen, werd uitgeschakeld in de halve finales en de vrouwen van Scylla vonden, niet echt verrassend, hun Waterloo in Den Helder.

De mannen van De Zijl weten nauwelijks nog hoe het voelt om te verliezen. De laatste tien wedstrijden in het reguliere seizoen werden allemaal gewonnen en in de eerste ronde van de playoffs dit weekeinde ging het Barendrechtse ZPB er met 2-0 op. Vrijdagavond werd de uitwedstrijd gewonnen met 11-13 en zaterdag maakten de Leidse mannen één doelpuntje meer dan ZPB: 8-7. Volgende tegenstander (komende vrijdag, zaterdag en indien nodig zondag) is UZSC de nummer 1 van de reguliere competitie.

Voor de vrouwen van ZVL Hawabo draaide het seizoen op een teleurstelling uit. Polar Bears, de nummer vier van de eredivisie leek te kloppen, maar dat pakte heel anders uit. De narigheid begon al op vrijdagavond, toen in De Zijl werd verloren met 7-9. Nu kon dat worden goedgemaakt in Ede en vervolgens in een derde wedstrijd thuis. Maar zo ver kwam het niet. In Ede bleek Polar Bears weer net een beetje te sterk. ZVL Hawabo verloor met 11-10 en weet dat het seizoen voorbij is.

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden hadden in de eerste ronde van de playoffs een derde wedstrijd nodig om zich van Apollo Amsterdam te ontdoen. Dat lukte, zeker gezien de eerste twee duels, vrij gemakkelijk: 75-56. Zondag bleek hoe belangrijk het wellicht is geweest om te kunnen doorspelen, in tegenstelling tot Landstede Zwolle dat als nummer 2 van de competitie vrijaf had in de eerste ronde. Coaches vrezen dan vaak wat roest op de raderen. Of dat zo was blijft gissen. Feit was dat ZZ Leiden prima speelde, in Thomas Koenis (foto: Richard Koolen)  zijn uitblinker had (23 punten, 20 rebounds, 5 driepunters!) en de eerste van maximaal zeven wedstrijden won met 82-88. Woensdag verder, dan thuis.

Voor de vrouwen van Scylla is het seizoen voorbij. Werd thuis al van Dozy Den Helder verloren met 2-3, in de Marinestad was de Leidse ploeg kansloos, ook al omdat er gespeeld moest worden zonder Kim Vermaas en Marlotte Staps. En als je de twee belangrijkste speelsters mist, is het tegen een topploeg als Dozy dweilen met de kraan open: 3-0.  De mannen van Scylla troffen in de halve finales van de playoffs de nummer één, Enjoy&Deploy Taverzo uit Zoetermeer. In het eigen Tafeltenniscentrum werd met 1-3 verloren (winstpartij Gerard Bakker – foto van Wim de Leeuw). Zondag 30 april is de return.

De rugbyers van DIOK maakten een lelijke misstap in Amsterdam, waar met 9-0 werd verloren van Ascrum. Ongetwijfeld tot genoegen van de Leidse ploeg werd echter vernomen dat ook Dukes, de belangrijkste concurrent in de strijd om de National Plate, had verloren (18-24 thuis van Waterland). Daardoor is DIOK nog altijd koploper en is dicht bij de finale om de prijs voor de ploegen, die niet meer meedoen om de landstitel. Foto van Els Barnas.

Om dit weekoverzichtje positief de eindigen: Leidenaar Fons Groenendijk is er met ADO Den Haag in geslaagd om zich nu al veilig te spelen in de eredivisie. Hij won met zijn ploeg vijf van de laatste zeven wedstrijden.

Uitgebreide verslagen zijn te lezen op de website van Topsport Leiden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×