Merenwijk krijgt (ver)nieuw(d) winkelcentrum

4

Het ‘rondje stad’ brengt het Leids College van Burgemeester en Wethouders dicht bij de bevolking. Alhoewel wethouders al lang niet zo onbereikbaar zijn als vroeger, is zo’n bezoek toch een mooie gelegenheid eens met een wethouder te praten; over goede ideeën voor de wijk, over verbeter-suggesties, maar ook over persoonlijke ervaringen.

In de Merenwijk, waar het College dinsdagmiddag was, is volop gebruik gemaakt van de aanwezigheid van de wethouders. Dat het druk was, is echter óók te danken aan de wijkvereniging die het lukte de eerste maquettes, de eerste gedachten over een mogelijke vernieuwing van de De Kopermolen te laten zien. De grote hoeveelheid mensen die die trokken, en de hoeveelheid suggesties, aanbevelingen en meedenk-aanmeldingen, geven aan dat dat lééft in de wijk.

Chris de Waard liep ook langs de verschillende opties die de stedenbouwkundigen van bureau DeZwarteHond in opdracht van projectontwikkelaar Van der Vorm hadden gemaakt om met woningbouw de kosten terug te verdienen die Van der Vorm moet maken om het verouderde winkelcentrum te revitaliseren. Aan het woord komen boze omwonenden, een begripvolle wethouder en een geduldige stedenbouwkundig ontwerper van De Zwarte Hond.

Persoonlijk
“De mensen die het zo prettig wonen vinden in de Merenwijk”, zegt wethouder Marleen Damen in antwoord op de vraag wat haar het meest bij bleef. “We hebben goed contact met veel bewoners. Veel ideeën waren dus niet heel verrassend nieuw. Wel dat van een mevrouw die graag een netwerk van cultuur-ondernemers zou willen. Dat neem je toch mee”.

De wethouders hebben veel gesprekken gevoerd. Soms was het zaak even discreet terug te stappen omdat iemand een persoonlijke situatie wilde bespreken. Maar het merendeel was dat niet. De verkeerssituatie bij scholen, zoals aan de Zwartemeerlaan, was er zo een. Een woonerf van maken, is de suggestie. Wethouder Strijk noteert ‘m, maar stelt óók vast dat het de ouders zelf zijn die vaak het probleem van de auto-onveiligheid vormen: “Een bord woonerf werkt dan niet”. Het zijn flitsen van gesprekken die ook al waardevol zijn omdat iemand het zélf zegt tegen een wethouder.

Voorzieningen
De wijkvereniging liet het college met opzet verzamelen bij de bibliotheek in de Merenwijk. “Ik ben benieuwd wie die zo weet te vinden”, zei voorzitter Akke Timmermans een paar weken eerder. Sleutelstadverslaggever Chris de Waard had er, naar verluidt, moeite mee en er waren laatkomers. De bibliotheek zelf wil overigens ook graag meer in de picture komen en hoopt te kunnen verhuizen naar de voorkant van het winkelcentrum. Deze oude ambitie werd dinsdag nog maar eens herhaald door BplusC-directeur Willem van Moort.

“In de wijk kan nog wel het een en ander gebeuren aan zichtbaarheid en kwaliteit van voorzieningen”, zei Timmermans toen. Daaronder mag ook het winkelcentrum De Kopermolen worden gerekend. Van der Vorm Vastgoed, de eigenaar, ziet dat ook. Heel recent zijn de eerste stappen gezet op weg naar een vernieuwd winkelcentrum.


Reanne van Kleef sprak tijdens het bezoek van het college van B&W aan de Merenwijk met wethouder Paul Dirkse, voorzitter Akke Timmermans van wijkvereniging Merenwijk en voorzitter Hansje Huson van Stichting Broek- en Simontjespolder over het bezoek.

Maquettes
Architectenbureau De Zwarte Hond uit Rotterdam heeft de eerste ideeën uitgewerkt in maquettes. Nog voordat die netjes staan opgesteld, zijn de aanwezigen er al op af gekomen. Het zijn grove, nog niet doorgerekende indicaties. “En misschien komen er nog een vierde en vijfde optie bij naar aanleiding van deze bijeenkomst, wie weet”, zegt Lars van Nieuwkoop van Van der Vorm.

Hij staat samen met Henri van Middelaar, projectmanager De Kopermolen van de gemeente Leiden, te kijken. Uit hun woorden valt op te maken dat dit een traject is dat ze gezamenlijk, met erkenning van de specifieke belangen, willen uitvoeren en waarin ook bewoners worden betrokken. “Voordat de eerste paal de grond in gaat, zijn we drie tot vijf jaar verder”, zegt Van Nieuwkoop, “Waar mogelijk is het wel onze wens om al eerder met de verbetering van het winkelcentrum aan de gang te kunnen gaan”. De Merenwijkbewoners staan dus niet naar een voldongen feit te kijken, maar naar een eerste stap. Zo’n vijftien mensen geven zich op verder mee te willen denken.

Kwaliteitsimpuls
Dat de Kopermolen aan een opwaardering toe is; daarover is iedereen het wel eens. Wat de reacties op de maquettes ook duidelijk maken, is dat ‘hoogbouw’ en ‘aantasting van groen (hoe weinig ook)’ gevoelig liggen. Om een kostbaar project als dit te financieren, zijn woningen wel noodzakelijk. Zij vormen de “kostendrager”.

Maar de ideeën voor het winkelcentrum behelzen ook zaken als kwaliteit van het winkelaanbod. De Kopermolen is een wijkwinkelcentrum. Van Nieuwkoop zou daarin ook heel graag ‘de betere verswinkel’ zien, meer kwaliteitsimpuls. Maar ook passeert ‘het zorgcluster’ de revue: “Andere, nieuwe functies”. In deze fase is in principe nog alles mogelijk en probeert men ideeën en suggesties te verzamelen; zoals die van de artsenpraktijk om daarvoor een betere plek te creëren.

Balanceren
De verandering van De Kopermolen is geen sinecure. “Waarom bouwen jullie niet gewoon woningen bovenop het huidige winkelcentrum? Als dat bouwtechnisch moeilijk is, dan ontwikkel je toch een nieuwe aanpak?” Of de winkelier die wel open wil blijven tijdens de verbouwing. De bewoner die al woontorens ziet opdoemen die alle zonlicht wegnemen. De VVE die vindt dat zij nu al te laat wordt geïnformeerd.

De enkeling die nu al met de hakken in het zand gaat en aankondigt zich met hand en tand te zullen verzetten, valt deze dinsdagmiddag echter uit de toon. Er ligt nu een serieuze kans aan te geven wat men wél wil. Dat de Merenwijkers al heel vroeg in de ontwikkeling worden betrokken, dreigt soms wat onder te sneeuwen en de maquettes worden soms als definitief gezien. “Dat is zeker niet zo”, herhaalt Van Nieuwkoop.

Delen

4 reacties

 1. Marcellus_B op

  1 Het ‘rondje stad’ brengt het Leids College van Burgemeester en Wethouders dicht bij de bevolking.
  .
  2 Alhoewel wethouders al lang niet zo onbereikbaar zijn als vroeger, …
  .
  Dit stukje gemeentetekst begint met twee beweringen, waarvan het waarheidsgehalte zeer discutabel is.
  .
  De stelligheid waarmee dit wordt beweerd dient slechts om te verhullen dat de wethouders op komen draven om de projectontwikkelaar in kwestie geloofwaardigheid mee te geven. Eerst de boel laten verkrotten, om daarna de extra vierkante meters verhuurbare ruimte makkelijker door de gemeentelijke molen heen te krijgen is gewoon een bedrijfs-strategie.

 2. a ter haar op

  de ene smoes is de andere niet maar de redenering dat verstedeling met andere worden meer mensen op een klein hoopje meer winkelend publiek voor de kopermolen aantrekt is gewoon niet waar en waarom niet als 10% van de merenwijkers nu der boodschappen en aanverwante artikelen hadden altijd gekocht in de kopermolen de winkelhuren op een aanvaardbare hoogte waren was het nog steeds een druk winkel centrum dus de verstedelijking is daar niet voor de gemeente wil woningen bouwen veel en omhoog dan kiest men voor een omgeving waar de bebouwing dicht genoeg is maar is de smoes van het winkelcentrum een mooi exkuus om om hun zin door te zetten ik wed dat over 5j of eerder er aan begonnen word naar bevolking word geluisterd maar andere belangen gaan voor en dat zijn niet de belangen vande bewoners

 3. Carolina D'Andrea op

  Eens. Er word niet gekeken naar de belangen van de bewoners. De gemeente wil hoogbouw. Ook in de rodes is het een soort van eerst de buurt laten verwaarlozen en dan reden genoeg om daar hoogbouw neer te zetten. Nu wordt er in de straat, op de stoep en Op het openbare groen en speeltuin auto’s neergezet en Pikken de bewoners steeds meer openbare ruimte in. Als dit nu netjes verzorgd word maar nee, Je gooit er je rommel in. Het excuus dat het niet te handhaven is krijg je dan te horen.
  Toch hoop ik dat ik geen gelijk heb en het wel gaat om de inwoners van Leiden.
  De Kopermolen. Ik koop er alleen mijn boodschappen.
  Buurthuis zou daar ook onder gebracht kunnen worden. Gezellig naast de bibliotheek.Een mooi centrum waar Men bij elkaar komt om gezellig met elkaar te praten over de wijk.
  Ik blijf dromen
  Groetjes van Carolina

 4. Kopermolen opknappen..prima! Financiering rondkrijgen..begrijpelijk!
  Maar hoe sjiek moet de Kopermolen wel niet worden met de miljoenen die hiermee verdiend worden?
  Verdere ontwikkeling van het bedrijvenpark lijkt mij een redelijkere optie, bouw een toren op bv de Gamma. Geen ‘enkele’ bewoner die hier nadeel van ondervind in zijn/haar woongenot.
  Ik heb bewust gekozen om niet in de stad te wonen, te kunnen genieten van groen en ‘rust’, maar met deze achterliggende ideeen (100-300 woningen erbij) zal mijn woongenot hier ernstig beperkt gaan worden.

Over de auteur

Jan van der Sluis

Schraapt het liefst aan de oppervlakte in de verwachting dat daaronder iets echt leuks is te vinden. Het sociaal en cultureel domein en de thema's (burger)participatie en innovatie boeien hem het meest.

Je bent nu offline