Herinrichting Haarlemmerstraat van start

2

Vandaag starten de werkzaamheden voor de herinrichting van de Haarlemmerstraat. Met nieuwe klinkers, straatlantaarns en bloembakken krijgt de grootste winkelstraat van Leiden weer de uitstraling die past bij de historische binnenstad. Ook de Lange Mare wordt heringericht. De werkzaamheden moeten voor de feestdagen zijn afgerond.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Laudy, voorzitter Dagobert Schulp van winkeliersvereniging Haarlemmerstraat en D66-duoraadslid en initiatiefnemer Farokh Tahmasian over de herinrichting van de Haarlemmerstraat.

Bij de herinrichting van de openbare ruimte wordt rekening gehouden met de geschiedenis van de straat en de Leidse identiteit. Door het gebruik van gebakken klinkers en natuursteen, het aanbrengen van historische verlichting en het plaatsen van bloembakken wordt een sfeer gecreëerd die past bij het historische karakter van de straat. De gemeente wil hiermee ook de delen waar het nu minder druk is, aantrekkelijk maken om te wonen, werken en winkelen.

Winkels blijven bereikbaar
Bij de herinrichting wordt de huidige bestrating verwijderd, de afwatering aangepast en nieuwe klinkers aangebracht. Er wordt vanaf twee zijden gestart: vanaf de Turfmarkt wordt in oostelijke richting gewerkt en vanaf de Hooigracht in westelijke richting. De winkels en woningen in de Haarlemmerstraat en de Lange Mare blijven gedurende de werkzaamheden bereikbaar.
De werkzaamheden worden voor 3 oktober stilgelegd omdat de Taptoe dan door de Haarlemmerstraat trekt. Na 3 oktober start de laatste fase van het project de herinrichting van de Lange Mare en het stuk van de Pelikaanstraat tot de Haven. Deze werkzaamheden worden afgerond voor december 2017. In januari 2018 wordt ter afronding van de werkzaamheden een bloembak met zitelement geplaatst op de kruising Haarlemmerstraat en Lange Mare.
Whatsapp

Nieuws rondom de werkzaamheden is te vinden op de website van de gemeente Leiden. Ook kunnen geïnteresseerden voor het eerst op de hoogte blijven via een Whatsapp-groep. Dat kan door nummer 06-22926962 toe te voegen aan contacten en een whatsapp te sturen ‘Haarlemmerstraat aan’. Afmelden voor de service kan met de tekst ‘ Haarlemmerstraat uit’.

Feestelijke aftrap
Zondag vond de aftrap van de werkzaamheden plaats. Wethouder Paul Laudy gaf samen met de ondernemers en de aannemer het startsignaal voor de werkzaamheden. Voetballers Ricardo van Rhijn (Club Brugge), Randy Wolters (ADO Den Haag) en de Freestyle Basketballer Galdino Haimé verzorgden namens de stichting “Elk kind een bal” samen met de gemeente en de ondernemers de aftrap.


Reanne van Kleef sprak met voetballers Ricardo van Rhijn (Club Brugge), Randy Wolters (ADO Den Haag) en Freestyle Basketballer Galdino Haimé die namens namens stichting “Elk kind een bal” de aftrap verzorgden. (Beeld: Jolanda Ciere).

Delen

2 reacties

 1. De VVD-wethouder van Bouwend NL laat zich graag zien en horen wanneer er voor zijn achterban veel te verdienen valt.
  ..
  Op leidschdagblad.nl vandaag:
  ..
  De Morsstraat, het winkelgedeelte van de Hogewoerd en de Kaardesteeg worden ingrijpend vernieuwd. Dat maakt de gemeente Leiden bekend. Het opknappen van de drie straten kost 8,5 miljoen euro. Aangezien Leiden er maar 5,8 aan wilde uitgeven, is een tekort van 2,7 miljoen ontstaan.
  Daarna volgen onder meer nog het Havenplein, het gebied rond Steenstraat en Beestenmarkt, en de Witte Singel.
  ..
  De baten zijn dus voor Bouwend NL, de lasten en financieringstekorten voor de burgers.
  ..
  Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Denk eraan!

 2. maarten kersten op

  Hoe lang (of kort) geleden was de laatste “opknapbeurt” van de Haarlemmer ook al weer? OK, die mooie antiekige lantaarns waren nog niet geplaatst, maar moeten die gloednieuwe dure sierklinkers er nu weer uit omdat 17de eeuwse bakstenen historischer zijn…?! En op al die bloembakken zit het winkelend publiek niet echt te wachten, daar struikelt men alleen maar over. Of zijn die bedoeld om ’s avonds de fietsers te weren? Onnodig dan en flauw… Maar uiteraard kijk ik smachtend uit naar het moment, in januari 2018, dat op de kruising met de ook al aan te pakken Lange Mare (wat is dáár mis?) een zitbloembak wordt geplaatst… Wel goed dat ze het laatste stuk van de Haarlemmer tot aan de Haven nu eindellijk aantrekkelijk gaan maken, maar daar kom je er niet met bloembanken en oude lantaarns. Je moet daar als gemeente een extra stimuleringsmaatregel nemen, bijvoorbeeld door een sturend vestigingsbeleid, anders wordt het toch nooit wat. Wat gedacht van centrale gemeentelijke faciliteiten, zoals (een deel van) de t.z.t. uit het stadhuis verdwijnende publieksbalies, service-kantoren (“071”?) of een gemeentelijke duurzaamheidswinkel. Bijvoorbeeld door het Sint Janshof daarvoor op te kopen en in te richten?

Je bent nu offline