Een deel van de geplande studentenwoningen in de Lammenschansdriehoek wordt vervangen door starterswoningen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Minder studentenwoningen in Lammenschansdriehoek

Het aantal studentenwoningen dat ontwikkelcombinatie VOF De Leidse Schans, bestaande uit Vorm Ontwikkeling en Ballast Nedam, nog gaat bouwen in de Lammenschansdriehoek wordt gehalveerd. In plaats van 1300 studentenwoningen komen er nu 662 studentenwoningen en zo’n 423 huurwoningen voor starters. In de eerste fase werden er al 583 studentenwoningen en 208 koop- en huurwoningen opgeleverd.

Chris de Waard sprak met wethouder Dirkse over de gewijzigde bouwplannen in de Lammenschansdriehoek.

Door het leenstelsel blijven studenten tegenwoordig vaak langer thuis wonen. Daardoor werd het aantal benodigde kamers in Leiden eerder al naar beneden bijgesteld. Ook wordt er op verschillende plaatsen flink bijgebouwd. In 2020 kent Leiden volgens recent onderzoek geen tekort meer aan studentenwoningen. Sterker nog, het aanbod zou de vraag dan overstijgen als er niet wordt bijgestuurd. Aan starterswoningen is nu wel veel behoefte.

Mogelijk zijn er in de verdere toekomst wel weer meer studentenwoningen nodig, maar die moeten dan maar op een andere plek komen. Het college wil de Lammenschansdriehoek nu afmaken. Dat geeft de zekerheid dat het project helemaal gerealiseerd kan worden en het is ook beter voor de leefbaarheid in het gebied als de bouw niet wordt gefaseerd.

Leiden Politiek Lammenschansdriehoek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×