Minder studentenwoningen in Lammenschansdriehoek

2

Het aantal studentenwoningen dat ontwikkelcombinatie VOF De Leidse Schans, bestaande uit Vorm Ontwikkeling en Ballast Nedam, nog gaat bouwen in de Lammenschansdriehoek wordt gehalveerd. In plaats van 1300 studentenwoningen komen er nu 662 studentenwoningen en zo’n 423 huurwoningen voor starters. In de eerste fase werden er al 583 studentenwoningen en 208 koop- en huurwoningen opgeleverd.

Chris de Waard sprak met wethouder Dirkse over de gewijzigde bouwplannen in de Lammenschansdriehoek.

Door het leenstelsel blijven studenten tegenwoordig vaak langer thuis wonen. Daardoor werd het aantal benodigde kamers in Leiden eerder al naar beneden bijgesteld. Ook wordt er op verschillende plaatsen flink bijgebouwd. In 2020 kent Leiden volgens recent onderzoek geen tekort meer aan studentenwoningen. Sterker nog, het aanbod zou de vraag dan overstijgen als er niet wordt bijgestuurd. Aan starterswoningen is nu wel veel behoefte.

Mogelijk zijn er in de verdere toekomst wel weer meer studentenwoningen nodig, maar die moeten dan maar op een andere plek komen. Het college wil de Lammenschansdriehoek nu afmaken. Dat geeft de zekerheid dat het project helemaal gerealiseerd kan worden en het is ook beter voor de leefbaarheid in het gebied als de bouw niet wordt gefaseerd.

Delen

2 reacties

  1. Eric van 't Groenewout op

    Door de verkamering, waarbij ‘zelfstandige wooneenheden’ in toch al niet te riante (boven)woningen zijn gecreëerd, zijn letterlijk honderden ideale starterswoningen aan de markt onttrokken. Het heeft studenten en starters noodgedwongen in de handen van malafide huisjesmelkers geduwd. Achthonderd euro voor een piepklein “appartement” is geen uitzondering. Niet eens in het centrum, maar in de volkswijken als Transvaal, waarbij ook criminaliteit sterk is toegenomen. Niet elk verkamerd pand is een drugspand, maar de meeste drugspanden zijn wel verkamerde panden: de gemeenteraad heeft (drugs)criminaliteit gefaciliteerd. Waarvan acte.
    Overal in Nederland worden maatregelen tegen huisjesmelkers genomen dan wel maatregelen genomen om goedkopere woningen voor starters bereikbaar te houden (bijv. door verboden op verkamering in panden die minder dan 2,5 ton kosten) en quota in te stellen, waarbij per straat bijvoorbeeld maar 2 woningen mogen worden verkamerd, maar onze gemeenteraad heeft hier de ene na de andere stupiditeit op elkaar gestapeld. Met als resultaat dat in Transvaal inmiddels misschien wel meer dan 50% van de panden is verkamerd. Raadsleden roepen ach en wee, maar doen er helemaal niets tegen.
    Er liggen nu quasi-maatregelen om overlast door verkamering tegen te gaan. Tientallen pagina’s broddelwerk vol onleesbaar jargon, ergens opgesteld in een achterkamertje om maar vooral de huisjesmelkers geen strobreed in de weg te leggen. Dat broddelwerk wordt dan ook nog in de raad besproken of het een serieus voorstel behelst. In de praktijk betekent verkamering vrijspel voor huisjesmelkers en zeer veel overlast voor omwonenden van verkamerde panden. En starters? Dankzij de domheid van onze gemeenteraad moeten noodgedwongen honderden starters die zonder die handreiking aan de huisjesmelkers hier een woning hadden kunnen vinden, zich buiten Leiden vestigen. Het is vooral D66 dat de startersmarkt in Leiden sterk in het slot heeft gezet.

  2. Dat verkameringsverbod voor kleinere woningen lijkt me een prima idee. Wij wonen in Transvaal en gaan mogelijk binnen niet al te lange tijd een nieuw huis zoeken. Dit betekent dat we ons huisje hier moeten verkopen. Ik kan je vertellen dat de speculanten/huisjesmelkers al op de straathoek staan te wachten. Gelukkig bepalen we zelf aan wie we het huis willen verkopen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.