Op de Kaasmarkt wordt hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen voor de opening morgenmiddag. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden Culinair opent donderdag op Kaasmarkt

Leiden Culinair staat voor een keertje niet op de Garenmarkt maar op de Kaasmarkt. Noodgedwongen, maar de organisatie maakt er het beste van. De Garenmarkt is sinds kort op de schop voor de bouw van de tweede ondergrondse parkeergarage en de Lammermarkt is nog niet voldoende ingericht voor het culinaire evenement.

Ook volgend jaar is de Garenmarkt nog niet beschikbaar, maar dan het het Leidse locatietekort voor evenementen weer wat kleiner en zijn er andere alternatieven voor handen. De Lammermarkt is dan beschikbaar en ook rond de Pieterskerk is dan weer een plein waar Leiden Culinair terecht zouden kunnen.

Mede dankzij het fantastische weer staat de organisatie van Leiden Culinair een viertal prachtige dagen te wachten op het eenmalige terrein tussen de Oude en de Nieuwe Rijn. Thema van deze 31e editie is Frankrijk. Vanwege de oude platanen die de Kaasmarkt sieren en een Frans tintje geven. Bon Appétit is dus het credo van de 14 deelnemende restauranthouders die van 22 tot en met 25 juni hun mooiste gerechten presenteren op het plein.

Naast hapjes en drankjes is er ook weer een mooi cultureel programma samengesteld met als bijzonder hoogtepunt een klassiek concert van één van ’s lands oudste studentenmuziekgezelschappen Sempre Crescendo op zondagmiddag tussen 13.00 uur en 15.00 uur.

Loco-burgemeester Robert Strijk open het culinaire festival morgenmiddag om 17.00 uur. “Op speciale wijze,” zo belooft de organisatie.

Parkeren

Omdat de Kaasmarkt normaal gesproken in gebruik is als parkeerterrein voor omwonenden en bezoekers van de binnenstad, heeft de gemeente besloten om de plekken die de komende dagen vervallen te compenseren in de nieuwe Lammermarktgarage. Vergunninghouders krijgen een pasje waarmee ze tot en met dinsdag, in verband met het afbouwen van Leiden Culinair, gratis terecht kunnen in de Lammermarktgarage. In de dichterbij gelegen Haarlemmerstraatgarage en de Hoogvlietgarage is volgens parkeerwethouder Strijk onvoldoende ruimte om de plekken op te vangen.

Om de bewoners tegemoet te komen heeft Leiden Culinair een pendeldienst in het leven geroepen tussen de Lammermarkt en de Kaasmarkt. De shuttlebusjes van het Stadsparkeerplan aan de Haagweg rijden op afroep tussen de twee pleinen.

Omwonenden en de omliggende wijkverenigingen vinden de parkeercompensatie volstrekt ontoereikend. Ze noemen de maatregelen niet aanvaardbaar en willen gratis pasjes voor de bewoners van een veel groter gebied rond de Kaasmarkt. Strijk op zijn beurt wijst erop dat in een periode waarin Leiden enorm investeert in de stad er nu eenmaal door iedereen concessies gedaan moeten worden.

Bovendien vindt Strijk de eisen onredelijk. Op de Kaasmarkt zijn 76 plekken voor vergunninghouders, terwijl de gemeente aan 125 vergunninghouders compensatie heeft aangeboden. De wijkverenigingen vragen om compensatie voor ongeveer 550 vergunninghouders. Om de wijken tegemoet te komen mogen die alsnog gratis in de Lammermarktgarage parkeren tijdens Leiden Culinair.

Cultuur Economie Leiden Leiden Culinair


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×