Een beetje ongemakkelijk nam de honorair consul-generaal van Turkije de regenboogvlag in ontvangst van het COC Leiden. Of de vlag op comingout-dag wordt uitgehangen, valt te betwijfelen. (Foto's: Emile van Aelst).

COC Leiden biedt Turkse consulaat regenboogvlag aan

Het COC Leiden heeft vanmiddag op voordracht van burgemeester Lenferink uit handen van de Turkse honorair consul-generaal (hcg) een vaatje haring ontvangen. Het consulaat aan het Kort Rapenburg houdt elk jaar een haringfeestje, waarbij aan de burgemeester van Leiden wordt gevraagd een goed doel aan te wijzen voor het vaatje.

Het COC Leiden heeft gemengde gevoelens bij de geste. “We zijn blij dat de gemeente Leiden en het honorair consulaat-generaal (HCG) onze inspanningen voor zichtbaarheid en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit erkennen. Aan de andere kant veroordeelt COC Leiden dat afgelopen weekend de gaypride in Istanbul op hardhandige wijze door de Turkse politie uiteen is geslagen,” zo laat het COC-bestuur in een verklaring weten.

Reanne van Kleef sprak met COC-bestuurslid Nicole Menke over het ontvangen van het vaatje haring en aanbieden van de regenboogvlag.

Het COC Leiden heeft het HCG als tegencadeau een regenboogvlag overhandigd en roept het consulaat op om de vlag op 11 oktober, Internationale Coming Out Dag, uit te hangen aan het gebouw aan het Kort Rapenburg als teken van solidariteit met de LHBT+-gemeenschap.

“Dit omwille van de vrijheid, is het motto van de stad Leiden. Laat deze regenboogvlag het symbool van hoop zijn voor de vele miljoenen lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT+) die in Turkije dagelijks strijden voor een gelijke behandeling en de vrijheid om zonder angst het eigen leven in te richten en de personen lief te hebben die zij zelf kiezen,” aldus Nicole Menke, bestuurslid voorlichting bij het aanbieden van de regenboogvlag aan honorair consul-generaal, de heer Peters.

Turkse honorair consul-generaal Joost Peters over HCG, haringparty en de regenboogvlag van het COC.

Ieder jaar kiest de burgemeester een goed doel uit voor het uit te reiken vaatje haring door het HCG. Eerder ging het naar onder andere Vluchtelingenwerk. Het vaatje haring werd vanmiddag symbolisch uitgereikt; het HCG biedt het echte vaatje haring op een ander moment aan. Het COC Leiden heeft aangegeven dat ze het vaatje tijdens een multicultureel feest voor onder meer Turks-Nederlandse LHBT’s willen ontvangen. Dat wordt vlak na de zomer georganiseerd en de honorair consul-generaal is er inmiddels voor uitgenodigd.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×