(Afbeelding: Ayman Ghoujal).

Syrische vluchtelingen lerend zingend Nederlands

Samen zingen is een leuke en laagdrempelige manier om een nieuwe taal te leren. Met dat gegeven gingen de mensen achter Project JAS aan de slag. Ze vormden de zanggroep Nieuw Leiden en zingen met een groep Syrische vluchtelingen liedjes van onder andere Herman van Veen, Ramses Shaffy en Harry Bannink. Andersom leren de Nederlandse koorleden liedjes in het Arabisch. Vooral van de Libanese zangeres Fairouz.

Ayman Ghoujal komt uit Damascus en woont tegenwoordig in Zoeterwoude. Hij maakte voor Sleutelstad bovenstaande reportage over de zanggroep.

Pieter Schrijnen mentor bij Project JAS. Het is een van de JA-projecten van de gemeente Leiden. De S staat voor statushouders. JAS helpt volwassen statushouders bij het vinden van werk, scholing en maatschappelijke participatie. Schrijnen is bij JAS één van de initiatiefnemers van zanggroep Nieuw Leiden: “Dat is echt hartstikke leuk om te doen. En via liedjes kan je sneller een taal leren.” Maar het blijft lastig Dat laatste ondervindt hij ook in praktijk als hij zich stort op één van de Arabische liedjes. “Om het eerlijk te houden,” lacht Schrijnen.

Donderdagavond is er in Nieuwplaatz een openbare bijeenkomst tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Iedereen is welkom om te komen meezingen met het Syrisch-Nederlandse koor nieuw Leiden. Er worden zowel Nederlandse als Arabische liedjes gezongen.

Omdat samenkomen zonder eten bij Syriërs ondenkbaar is, wordt er ook samen gegeten. “Neem zelf ook iets lekkers mee,” zegt Schrijnen: “Iets hartigs, zoets, rauwkost of gewoon iets waarvan je denkt dat anderen het echt moeten proeven.”

Naast zingen en eten, wordt er ook bijgedragen aan een bijzonder project. Bahariya is een oase in het zuiden van Egypte. Vanuit die plek vertrekken veel mensen voor een bijzondere tocht door de woestijn. Een van de gidsen daar is Ahmed die ook Chantal van Arensbergen mee nam op zo’n tocht. Zij vertelt donderdag over Ahmed’s wens om een schooltje te bouwen in Bahariya, zodat de kinderen daar een plek krijgen om te leren lezen en schrijven.

Meezingen, -eten en bouwen is donderdag dus het devies tijdens de bijeenkomst van Nieuw Leiden in Nieuwplaatz aan de Ter Haarkade 1. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Dat kan per mail via pieterschrijnen@gmail.com. Geef dan meteen even door of je iets te eten meebrengt en/of een bijdrage wilt leveren ten behoeve van de bouw van het schooltje. Elk bedrag is welkom.

Leiden Maatschappij Zoeterwoude nieuwleiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×