Centrummanagement stelt voorwaarden aan uitbreiding horeca

2

Centrummanager Erwin Roodhart is niet onverdeeld gelukkig met het voornemen van het Leidse college om het aantal panden dat aan de Botermarkt en de Nieuwe Rijn een horecabestemming kan krijgen zomaar uit te breiden. “Bij nieuw beleid horen ook nieuwe regels,” stelt Roodhart die een lans breekt voor ‘blurring’.

Chris de Waard sprak met centrummanager Erwin Roodhart over de uitbreiding van het aantal panden in het centrum dat van wethouder Strijk een horecabestemming kan krijgen.

Blurring is het vermengen van detailhandel en horeca. In het centrum van Leiden mogen winkels tien procent van hun verkoopruimte gebruiken voor horeca. Met een maximum van honderd vierkante meter voor de echt grote winkels. Andersom is tot nu toe niet toegestaan. Dat wringt, vindt ook Roodhart: “De horeca maakt hier terecht een punt van. Horeca-ondernemers moeten hun producten ook mogen verkopen om mee te nemen. Of bijvoorbeeld de stoel waarop je zit te eten. We zijn daar een groot voorstander van.”

In de discussie over de uitbreiding van het aantal panden waar horeca in mag komen, wil Roodhart dan ook afspraken proberen te maken over blurring. Dat kan Leiden overigens niet alleen, want het gaat hier om wettelijke regels. “Maar dat is wel een wet uit 1800,” zegt de centrummanager die hoopt dat het college een duidelijk signaal laat uitgaan naar Den Haag. Net als detailhandel Nederland dat ook doet richting de landelijke politiek.”

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

2 reacties

  1. Thea de Graaf op

    wat zonde van de tijd van Erwin Roodhart en de leden van het centrummanagement, er is al ver voor dit naar buiten kwam een vergunning verleend met terrasboot. Let maar op mijn woorden

  2. Burger zonder steunzolen op

    Een horecaondernemer die zijn stoelen verkoopt? Dat zal een lege zaak worden….

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline