Verplichte alcohol- en drugstest voor geweldplegers in Zuid-Holland

De politie gaat in Zuid-Holland verdachten van geweld voortaan standaard testen op het gebruik van alcohol en drugs. Op 1 januari trad de nieuwe Wet middelenonderzoek bij geweldplegers in werking. In het eerste halfjaar werd de wet alleen op kleine schaal toegepast en is alleen op alcohol getest. Sinds deze week test de politie ook op drugs en wordt de wet landelijk uitgerold. De politie moet wel aanwijzingen hebben dat het geweld onder invloed van alcohol of drugs is gepleegd.

Politieagenten houden toezicht bij een demonstratie.

Het onder invloed zijn van alcohol of drugs wordt door plegers van geweld nog wel eens aangevoerd als verzachtende omstandigheid. Dat is met de nieuwe wet definitief voorbij. Voortaan geldt dat gebruik juist als verzwarende omstandigheid en moeten verdachten van geweldsdelicten rekening houden met een hogere strafeis. Zo’n hogere eis kan bestaan uit een hogere boete of langere taak- of celstraf. Ook kunnen er bijzondere voorwaarden worden opgelegd, zoals een alcoholverbod om herhaling te voorkomen en verslaving aan te pakken.

Alcohol- en drugstesten worden niet alleen ingezet bij geweld tegen personen, maar ook in het geval van vandalisme en dierenmishandeling. Nederland loopt hierin voorop: het is tot nu toe het enige land waar op alcohol en drugs kan worden getest om een zwaardere straf te kunnen eisen bij geweld onder invloed.

Uniformagenten hebben een horecadienst in de stad.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van alcohol en sommige drugs juist belangrijke risicofactoren zijn voor geweldpleging. In Nederland heeft 26% tot 43% van het geweld te maken met alcohol, terwijl ook drugs zoals cocaïne, amfetamine en methamfetamine de drempel verlagen om geweld te plegen. Geweld onder invloed leidt bovendien vaak tot veel zwaarder letsel.

Alle informatie over de alcohol- en drugstesten en de zwaardere straffen bij geweld onder invloed staat op www.geweldonderinvloed.nl.

 

112 Sleutelstad Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×