(Archieffoto: Ton Laven).

Gemeente ontmoedigt roofvogelshows in Leiden

De gemeente ontmoedigt roofvogel- en andere dierenshows in Leiden. De wet verbiedt dit soort tentoonstellingen niet, maar wethouder Paul Dirkse laat weten dit soort tentoonstellingen te ontmoedigen. Mensen die toch dierententoonstellingen willen houden moeten eerst een vergunning aanvragen.

“Die vergunning zullen we testen op de Wet Dieren en daar nemen we dan een besluit over”, vertelt Dirkse. “Maar vanuit de principes over dierenwelzijn van Leiden zeggen we wel dat we dat soort tentoonstellingen eigenlijk liever niet hebben in de stad.”

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Dirkse over de roofvogeltentoonstelling.

Op 5 mei werden op de Luifelbaan vogels ingezet voor vermaak bij de braderie. De drie vogels, die nachtdieren zijn, waren geketend aan een boomstam en tegen betaling konden bezoekers met hen op de foto. Volgens duoraadslid Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren werd de bewegingsvrijheid en het dierenwelzijn aangetast. Ze kreeg veel klachten binnen. “We zijn overstelpt met telefoontjes, appjes en mailtjes van mensen die er echt van zijn geschrokken en die zich afvragen of dit wel mag en die dit eigenlijk helemaal niet willen zien.” Van Schaik wil dat dit soort zaken niet meer voorkomen en stelt een ontmoedigingsbeleid voor; evenementen moeten aan aanvullende eisen voldoen voordat deze tentoonstellingen gehouden kunnen worden.
De winkeliersorganisatie liet weten erg geschrokken te zijn van de reacties. De roofvogelshow afgelopen Bevrijdingsdag zal dus waarschijnlijk eenmalig zijn.

Jaap van Sandijk sprak met Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over de roofvogels op de braderie.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×