(Foto: Pixabay.com).

Voordelige smartphones en refurbished zijn de nieuwe trend

Al tientallen jaren zijn er partijen die ICT apparatuur een tweede leven geven. Sinds circa vijf jaar is het voor jou en mij echter ook mogelijk om een iPhone een tweede leven te geven dankzij verschillende refurbished aanbieders. Het bleek namelijk dat die populaire iPhones vrijwel niet kapot te krijgen zijn en in snelheid niet achterblijven dankzij robuuste hardware en iOS. Een paar slimme koppen zagen een nieuwe markt en sinds enkele jaren schiet de ene na de andere refurbished winkel als paddenstoelen uit de grond.

Wat is refurbished?

De letterlijk betekenis van refurbished is gereviseerd. Het betreft vrijwel altijd een gebruikte smartphone, tablet of laptop die op onderdelen zijn gecontroleerd en waar nodig opgeknapt. Tijdens het opknappen worden de onderdelen die niet naar behoren functioneren of versleten zijn vervangen. Daar ligt ook precies de kracht van refurbished en is de reden dat je ze nu ook bij betrouwbare vergelijkingssites zoals Telefoonabonnement.nl kunt terugvinden. In de laatste jaren is de kwaliteit van de vernieuwde apparaten flink verbeterd vanwege fikse concurrentie en verbeterde processen. In 2016 maakte de consumentenbond bijvoorbeeld al melding van 20 winkels.

Waarom koop ik niet gewoon een goedkopere tweedehands, zal je denken. Een zeer logische gedachte, maar het grote verschil met refurbished ligt juist in het onbekende. Want je weet echt niets over de staat waarin jouw tweedehands smartphone verkeerd. Terwijl de refurbished toestellen op tientallen kwaliteitspunten zijn gecontroleerd en verbeterd. Je krijgt zelfs een garantie van 12 tot 24 maanden.

Wat maakt refurbished hip

Sinds de eerste iPhone is Apple een populair merk gebleven en is er zelfs een soort hype ontstaan rond het merk. Al snel merkte men dat diegene die bij bleven met de laatste iPhone trend hun oude toestel niet meer gebruikte. Door slimme inruilacties van verschillende partijen kwamen deze toestellen tot de beschikking van refurbish-partijen. Zodoende kwamen de toestellen, die nog goed jaren mee kunnen, weer in de markt. Ideaal natuurlijk voor mensen die de kwaliteit en het gebruiksgemak van iOS willen, maar daar niet de volle pond voor kunnen betalen. Het prijsvoordeel kan zelfs oplopen tot 300 euro voor ‘nieuwe’ modellen. Al moet je uitkijken bij de oudere modellen en je zelfs afvragen of die nog wel voldoen.

Een andere factor die voor veel mensen meespeelt en waardoor refurbished smartphones hip zijn geworden is natuurlijk het milieu. In onze huidige wereld legt de vraag naar connected apparaten een gigantische druk op de natuur. Een tweedelig voordeel omdat er minder toestellen gemaakt worden en daarmee schaarse grondstoffen worden bespaard. Aan de andere kant worden er nu minder schadelijke materialen en accu’s weggegooid.

Refurbished is happening

In die afgelopen jaren is de kwaliteit en professionaliteit van de verschillende refurbished aanbieders flink verbeterd. Het heeft ertoe geleidt dat ook het idee van een gebruikte smartphone in de samenleving als normale zaak wordt geacht. Sterker nog, andere merken zoals Samsung en Sony worden nu tot het assortiment toegevoegd. Het succes is zelfs zichtbaar in onze winkelstraten omdat één van de aanbieders al 16 winkels heeft verspreid door heel Nederland.

In 2015 werden er 81 miljoen gebruikte smartphones weer in de markt terug gezet blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. Het bureau verwacht dat er in 2020 zelfs 222,6 miljoen gebruikte smartphones worden verkocht. Refurbished is happening.

Advertorial Economie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×