De intocht van de Geuzen in Leiden. (Afbeelding: J.H. Isings, Schoolplaat van het Leids ontzet 1574. Museum De Lakenhal, Leiden).

Leidens Ontzet begint dit jaar op 21 september

De inschrijving voor Haring, Wittebrood en Hutspot is elk jaar al de officieuze start van de viering van 3 Oktober, maar dit jaar het het ook de formele start van de feestelijkheden. Om 15.74 uur wordt op 21 september voor De Waag de officiële openingshandeling verricht. Voor niet-Leidse horloges is dat 16.14 uur.

De Watergeuzen voeren in 1574 via de onder water gezette polders rond Leiden naar de Sleutelstad om ons te bevrijden van de Spanjaarden. (Video: 3 October Vereeniging).

De inschrijving bij de waag gaat dit jaar gepaard met een heuse intocht van de Watergeuzen. De boten varen dezelfde route als in 1574 toen Leiden werd bevrijd van de Spanjaarden en komen via de Vliet het centrum van de stad invaren. Voorop staat hun voorman Boisot. De 3 October Vereeniging roept alle Leidenaren op om ze vanaf de kades feestelijk binnen te halen en te begroeten.

De geuzen-intocht stond al eens eerder op het wensenlijstje van de 3 October Vereeniging. Begin vorig jaar maakte de vereniging bekend dat in de vroege ochtend van 3 oktober 2016 de geuzen via de Korte Vliet de stad in zouden varen om vervolgens aan te meren bij het standbeeld van burgemeester Van der Werf in het gelijknamige park om mee te doen aan de Koraalzang. Aansluitend zouden ze dan naar de Nieuwe Rijn varen om de haring met wittebrood naar De Waag te brengen.

Enkele maanden later moest voorzitter Michiel Zonnevylle tijdens de ALV van de vereniging terugkomen op dat plan, het werd allemaal veel te duur. Door de geuzentocht los te koppelen van de feestelijkheden op en rond 3 oktober zelf wordt het allemaal beter haalbaar.

Nieuwe website
Gelijk met de bekendmaking van het programma lanceerde de 3 October Vereeniging vandaag ook een nieuwe website. “Overzichtelijker en beter geschikt voor mobiel en tablet,” zo meldt het bestuur.

Cultuur Leiden 3 Oktober 2017


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×