GenX ook in Leids drinkwater

59

De mogelijk kankerverwekkende stof GenX is aangetroffen in het drinkwater in Leiden, Den Haag en Zoetermeer. Dat heeft waterleidingbedrijf Dunea bekend gemaakt. De stof wordt door het bedrijf Chemours uit Dordrecht gebruikt bij de productie van Teflon.

De fluorverbinding GenX komt in zeer lage concentraties via het afvalwater van het bedrijf in het oppervlaktewater terecht van de Afgedamde Maas. Deze zijrivier van de Maas wordt door Dunea gebruikt als bron voor de productie van drinkwater. Volgens Dunea gaat het om zeer lage concentraties die in laboratoria zichtbaar zijn geworden door moderne meetmethoden die zelfs de kleinste hoeveelheden kunnen aantonen. Er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.

De Statenfractie van GroenLinks Zuid-Holland reageert geschrokken op het aantreffen van GenX in het drinkwater van Den Haag, Zoetermeer en Leiden.  GroenLinks Statenlid Berend Potjer maakt zich zorgen over de veiligheid van het drinkwater: “Het is dan wel verdund, maar GenX is onnatuurlijke stof die niet afbreekt. Je krijgt het niet weg, maar zo lang de lozingen doorgaan, komt er wel steeds meer bij. Het drinkwater wordt dus steeds giftiger en het is alleen een kwestie van tijd voor de normen overschreden worden.”

 

GroenLinks wil dat de provincie Zuid-Holland de lozing van GenX zo snel mogelijk laat beëindigen en ook de lozing van andere gifstoffen aanpakt.

Delen
Leiden Culinair

59 reacties

 1. Mahmut Öncü

  Dan is het weer een zeer kleine hoeveelheid hierin, dan weer daarin. Iedere keer is het niet schadelijk zogenaamd. Alles bij elkaar opgeteld kunnen ze ons dadelijk ook bij het chemisch afval zetten.

  • Piet Pekelharing op

   Uw buitengewoon korte reactie roept bij mij de vraag op waar die brouwerij in Zoeterwoude Rijndijk het water voor haar productie vandaan haalt……

   • Heineken heeft in Zoeterwoude een geavanceerde eigen waterzuiveringsinstallatie waar ze trouwens ook biogas uit winnen voor hergebruik. Zelf een keer mogen aanschouwen tijdens een bedrijfsbezoek.

    • Piet Pekelharing op

     Maar dan gaat het dus om het zuiveren van het afvalwater van de produktie. Maar waar halen zij het water dan vandaan? Niet uit het leidingnet neem ik aan. Er gaat nogal wat water het brouwproces in.

 2. Ronald Grootveld

  Als je de site van het RIVM leest over GenX staat er een hoop in wat nog niet duidelijk of vastgesteld kan worden. Maar ondertussen gaat de lozing van de afvalstoffen van de GenX methode gewoon door. Ik snap de overheid niet zo goed, hoe kun je dit deels nog onbekende risico blood stellen aan zo een enorm deel van de bevolking? Verkeerde prioriteiten…

 3. De meeste politieke partijen en hun politici lopen gedwee aan het handje van het bedrijfsleven en veruit de meeste kiezers vinden het blijkbaar prima zo, want ze stemmen op die lieden. Het bedrijfsleven kan dus zijn gang blijven gaan met het verpesten van onze leefomgeving en het vergiftigen van mens en dier en de meeste burgers doen er aan mee met hun consumptiegedrag. Wie zich nu opeens zorgen maakt of boos is zou dus waarschijnlijk eerst eens naar zichzelf moeten kijken.

 4. “[…] GenX is een onnatuurlijke stof die niet afbreekt. Je krijgt het niet weg, maar zo lang de lozingen doorgaan, komt er wel steeds meer bij. Het drinkwater wordt dus steeds giftiger en het is alleen een kwestie van tijd voor de normen overschreden worden.”

  Breekt ons lichaam de stof wèl af en in welk tempo verlaat het dan ons lichaam?

 5. Wordt er toch wel n beetje benauwd van….!
  Kraanwater….we drinken het niet alleen, We koken er onze groente, aardappelen/rijst mee. Koffie, thee, limonade.. we krijgen t altijd binnen. Onze belangrijke gezondheid daar moeten we niet overheen lopen. We mogen niet dezelfde fouten als met de kippen en eieren maken. Onderschatting is dodelijk of ziekelijk. Dit bedrijf moet onmiddellijk stoppen met hun productie. Waar is de verantwoording overheid?

 6. Een Leids burger op

  Een norm(welke concentraties zijn nog toelaatbaar) kan men pas eigenlijk goed opstellen als men weet welke concentraties van die stof schade toebrengen.
  Maar als er nog geen norm is mag men er niet automatisch a priori vanuitgaan dat elke aanwezigheid, hoe miniem ook, van een omstreden stof dan maar schadelijk of onveilig zou zijn.
  .
  Men kan natuurlijk geen enkel risico willen nemen maar zuivering van drinkwater kan men niet tot in het absurde doorvoeren zonder hoge kosten.
  .
  Volgens Dunea(drinkwaterleidingbedrijf) is de concentratie zó laag dat er geen gevaar voor de volksgezondheid zou zijn. Dunea houdt dus de vinger aan de pols: er is controle.
  .
  Ik zou zeggen: neem maar een glas Heerlijk Helder….Water!
  Want ook deze storm in een glas water gaat wel weer voorbij. 🙂

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline