In de regio kregen de afgelopen jaren enkele honderden vluchtelingen een tijdelijke vergunning. Deze statushouders burgeren makkelijker als ze hier contacten opbouwen. Mentoren spelen daarbij een belangrijke rol. (Archieffoto: Gemeente Zoeterwoude).

Mentoren gezocht voor statushouders in Zoeterwoude

Project JA Statushouders (JAS) van de gemeente Leiden zoekt mentoren die komend half jaar statushouders uit Zoeterwoude willen begeleiden.

Een mentor vervult de rol van extra buur, stimuleert het spreken van Nederlands, maakt een statushouder wegwijs in de stad en ondersteunt de statushouder bij het opbouwen van een netwerk. Mentoren en statushouders spreken gedurende een half jaar 2 à 3 uur per week af. In die tijd ondernemen ze diverse activiteiten: van schaatsen tot musea bezoeken, van koken tot meubels in elkaar zetten.

Tijdens gesprekken ontstaat een uitwisseling van culturen. “Als we over Nederland praten, vertelt Kebrom vaak hoe dat in Eritrea is. Zo leer ik veel over zijn cultuur,” zegt Elise, een mentor. Omgekeerd zijn statushouders, waaronder Kebrom, ook positief over mentoren: “Elise is een aardige vrouw. Zij leert mij Nederlands en wil mij altijd helpen.” Zo levert het mentorschap voor beide partijen wat op.

Om mentoren te informeren en te inspireren worden regelmatig themabijeenkomsten georganiseerd. Deze gaan bijvoorbeeld over culturele verschillen en inburgering. Daarnaast is er aandacht voor een goede match tussen mentoren en statushouders, gebaseerd op kennis, ervaring, achtergrond en wensen van de mentor.

Wie meer wil weten over dit project of zich wil aanmelden als mentor kan contact opnemen met Liset van der Vos: l.van.der.vos@leiden.nl / 071 516 46 37 om de mogelijkheden te bespreken.

Leiden Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×