(Foto's: J.P. Kranenburg).

Smeets en Spoelman winnen Kroeg & Loper schaaktoernooi voor derde keer op rij

De grootmeesters Jan Smeets en Wouter Spoelman hebben gisteren voor de derde keer op rij het Kroeg & Loper schaaktoernooi gewonnen. Met de tiende editie deed een recordaantal deelnemers mee: 121 tweetallen speelden zeven rondes verspreid over verschillende Leidse kroegen. Het toernooi werd georganiseerd door het Leidsch Schaakgenootschap (LSG).

Organisator Eelco Kuipers spreekt van een zeer succesvolle editie: “Het is een hartstikke mooi evenement geweest met een ongekend aantal deelnemers én we hadden fantastisch weer. Dus wat wil je nog meer?”

Reanne van Kleef sprak met Organisator Eelco Kuijpers over het tiende Kroeg & Loper Schaaktoernooi.

Voor Smeets en Spoelman blijft het leuk om het toernooi te winnen. Smeets: “Het is altijd spannend en de druk was hoog omdat we hem al twee keer hebben gewonnen. Iedereen wil ons natuurlijk verslaan. Het ging zeker niet vanzelf, maar na zeven rondes stonden wij boven aan de lijst.”

Spoelman vult hem aan: “Vooral de laatste ronde was spannend. Toen moesten we tegen twee jonge gasten, Arthur Pijpers en Thomas Thomas Beerdsen. Dat was kantje boord. Maar we gingen daarna als eerste de laatste ronde in en toen hadden we er wel vertrouwen in dat het goed ging komen.”

De twee grootmeesters hebben ook allebei Leidse ‘roots’. Smeets woont nog steeds in Leiden en Spoelman heeft dat jaren gedaan. Daarom is het voor hen extra bijzonder om dit toernooi in Leiden te spelen. Spoelman: “Het geeft wel een extra tintje om dit in Leiden te spelen. Het is sowieso een super leuk en gezellig toernooi. Je komt ook in allerlei kroegen waar je normaal niet komt, dus je leert de stad echt kennen. De sfeer is ook super goed, iedereen is hartstikke vrolijk.”

Winnaars Jan Smeets en Wouter Spoelman over het tiende Kroeg & Loper Schaaktoernooi.

De gouden tip

Hoewel Kroeg & Loper echt een gezelligheidstoernooi is, gaan de twee grootmeesters altijd voor de winst. Toch willen ze hun toekomstige tegenstanders wel een tip geven. Spoelman: “Vaak komen om 12.00 uur de biertjes op tafel. Misschien is dat wel ons geheim, wij doen dat dan niet. Wij blijven nuchter tot de laatste ronde, maar daarna pakken we ook een biertje of een wijntje erbij. Als je gewoon eerst een appelsapje en een watertje doet, dan komt het vast wel goed”. Spoelman: “Ja daar sluit ik me bij aan. We moeten natuurlijk niet teveel tips geven. We gaan voor de tien keer winst op rij, dus we hebben nog even te gaan.”

Als Smeets en Spoelman écht voor tien keer winst op rij willen gaan, moeten ze er echter wel voor zorgen dat ze zich volgend jaar op tijd inschrijven. Want daar ging het dit jaar bijna fout. Organisator Kuijpers: “Ze hebben zich dit jaar dermate laat ingeschreven dat ze eerst op een reservelijst terecht kwamen, maar we hebben bij een kroeg nog wat extra plaatsen kunnen vinden. Dus toen konden ze toch nog meedoen.” Hij lacht: “Misschien moeten we ze volgende keer nog maar wat langer op de reservelijst laten staan.”

Van grootmeester tot huisschaker

Voor volgend jaar hoopt Kuijpers op nóg meer deelnemers. Hij benadrukt dat iedereen kan meedoen, van grootmeester tot huisschaker. “Hoe sterk je bent is niet het allerbelangrijkste bij dit toernooi. Als je kunt schaken is het gewoon heel leuk om mee te doen. De deelnemers vinden het schaken natuurlijk leuk, maar de meeste mensen vinden het een bijzaak van de dag. Er doen ook veel kinderen mee die het nog moeten leren. Er is echt voor ieder wat wils, ook als je het nog niet heel goed kan.”

Leiden Nieuws Sport kroeg en loper


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×