Op elke hoek zat een winkel. Of een kroeg, zoals het beroemde Café Aniba op de plek waar nu al weer heel wat jaartjes de Tregter is te vinden. (Foto: PR).

Ouderen vertellen over Tuinstad-Staalwijk

Onder de naam De Tuinstaal Vertellingen start op 10 september om 14.30 uur in de Buurt Ontmoetingsplaats (BOP) aan de Herenstraat 61 een serie van vier zondagmiddagen waarbij een aantal ouderen uit de wijk Tuinstad-Staalwijk komt vertellen over hoe het vroeger was. Elke zondagmiddag komt er een ander thema aan bod. De toegang is gratis.

De eerste zondag staat in het teken van de winkels in wijk. Vroeger waren er tientallen winkels in Tuinstad-Staalwijk. Op elke hoek van de straat was er wel een te vinden: bakkers, slagers, groenteboeren, kruideniers, kolenboeren, sigarenwinkels, schoenmakers… Oude winkeliers vertellen hoe het toen was. Dit zijn de nu 83-jarige slager Jac. Verberg, de eveneens 83 jaar oude Joke Nagtegaal-Segijn, die destijds een bakkerij bestierde, mevrouw Apeldoorn van het sigarenmagazijn, Mieke Janson-Overdevest en Jan Janson van zuivelwinkel De Sierkan en de 82-jarige kruidenier Riek Boeff.

Zij worden geïnterviewd door leden van de organiserende werkgroep die uit zeven wijkbewoners bestaat. Maar ook het publiek kan zich in het gesprek mengen. Ook worden er oude foto’s geprojecteerd en is er muziek uit de periode 1940-1960 te horen.

De volgende middagen zijn zondag 8 oktober (WO2 en de Wederopbouw) en zondag 12 november (de scholen in de wijk). Op zondag 10 december houdt stadshistoricus Cor Smit een lezing over de (sociale) woningbouw in de wijk.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×