(Foto's: PR).

LUMC-arts voltooit monsterzwemtocht voor goede doel

De 42-jarige Remco Berendsen uit Oegstgeest heeft dit weekend 24 uur onafgebroken gezwommen in de Ringvaart van Leimuiderbrug. Met zijn monsterzwemtocht van 64 kilometer vroeg Berendsen, die thorax anesthesioloog is in het LUMC, aandacht voor de stichting Hart in Beeld. Deze stichting doet onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen

De tocht van Berendsen begon zaterdag om 12 uur ’s middags. Bij vertrek waren de omstandigheden goed, geen regen, beetje wind én een waterig zonnetje. Uitgezwaaid door vrienden, familie en de mensen van Grand Café de Parel vertrok Berendsen vol enthousiasme en een beetje spanning aan zijn zwemactie. De eerste uren verliepen goed, in hoog tempo, 3,5 km per uur zwom hij met de klok mee richting Lisse en Hillegom. Begeleidt door twee boten, waarvan één met eten voor onderweg. Later voegde zich een kanoër bij het gezelschap die een lichtstellage droeg voor de nachtelijke uren. Midden in de nacht kreeg Remco gezelschap van een collega openwaterzwemmer, die zonder aankondiging ineens opdook. De kou speelde wel een verraderlijke rol, dus thermoskannen thee werden door de support voortdurend aangeleverd.

De laatste 5 kilometer waren tegen de stroming in extra zwaar. Met al 59 kilometer achter de rug stak ook de wind nog eens op. Tientallen supporters langs de kant hebben Berendsen lopend en fietsend naar de finish toe begeleid onder luide aanmoedigingen. Precies 24 uur na de start kwam Berendsen weer uit het water, langzaam en voorzichtig want je lijf moet wel wennen om weer te staan. Trots, tevreden en dankbaar genoot hij van een meer dan verdient frietje met mayonaise.

Reanne van Kleef sprak enkele dagen voor de tocht met Remco Berendsen over de zwemtocht die hij zou gaan afleggen.

3D print van een hartje

Berendsen is thorax anesthesioloog in het LUMC en nauw betrokken bij de operaties die worden uitgevoerd bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Zijn collega’s Mark Hazekamp, Kinderhartchirurg en Arno Roest, Kindercardioloog in het LUMC, hebben een 3D-model van het hart van een patiëntje met een aangeboren hartafwijking ontwikkeld en succesvol gebruikt ter voorbereiding op een operatie. Door vooraf een hartje te bekijken via een 3D-model kan een veel beter en gedetailleerder plan gemaakt worden voordat het patiëntje op de operatietafel ligt. De tijd dat er daadwerkelijk moet worden geopereerd wordt hiermee aanzienlijk verkort. Zij willen nu verder onderzoek doen naar de mogelijkheden om 3D-geprinte modellen bij dergelijke operaties te gebruiken. Niet alleen ter voorbereiding op een operatie, maar ook voor de uitleg aan de ouders en voor onderwijs aan studenten. Dit onderzoek wordt gesteund door Stichting Hart in Beeld en dat is het goede doel waar Berendsen 64 kilometer voor heeft afgelegd.

Steunen

Woensdag wordt het totaal bedrag bekend gemaakt. Mensen die nog willen meehelpen om het doel van Berendsen, 3-D printen voor kinderen met een aangeboren hartafwijking, te realiseren kunnen een bijdrage doneren op NL92ABNA0592209997 tnv Stichting Hart in Beeld o.v.v. Remco zwemt.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Science Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×