Een impressie van de Holland Outlet Mall in Zoetermeer waar de stekker nu uit is getrokken. (Afbeelding: Provast).

Holland Outlet Mall Zoetermeer definitief van de baan

Er komt toch geen mega-outlet in Zoetermeer. De gemeenteraad in Zoetermeer ziet er alsnog vanaf, ook ontwikkelaar Provast ziet er geen brood meer in. Tot vreugde van onder meer de winkeliers in de omliggende binnensteden waaronder Leiden.

Chris de Waard in gesprek met vestigingsadviseur Hans Gennotte van Centrummanagement Leiden over het afblazen van de HOM in Zoetermeer.

Het Centrummanagement Leiden voerde al sinds vorig jaar de eerste signalen over de komst van de outlet naar buiten kwamen een intensieve lobby tegen de plannen. “Zo’n outlet heeft geen toegevoegde waarde voor het retaillandschap,” oordeelt Hans Gennotte van het Centrummanagement Leiden.

Gaandeweg kwam er steeds meer tegenstand tegen de komst van de Holland Outlet Mall, Uiteindelijk trok Provast zich terug. De gemeenteraad van Zoetermeer drong er vervolgens met succes bij het college op aan om niet meer verder te gaan met de plannen.

Naast Leiden komt ook uit Alphen aan den Rijn een enthousiaste reactie op het afblazen van de plannen in Zoetermeer. De Vereniging van Ondernemingen in Alphen aan den Rijn e.o. (VOA) heeft zich de afgelopen maanden verzet tegen de komst van de outlet. “De ontwikkelingen om ons heen vragen natuurlijk om een visie en beleid en de VOA denkt daar graag in mee. Soms is echter direct actie nodig en de mogelijke komst van een HOM in onze nabijheid vroeg daarom,” aldus VOA-voorzitter Eric Carree.

Zijn vereniging heeft daarom actief deelgenomen aan een kerngroep die zich heeft verzet tegen het winkelcentrum, dat tot 31.000 vierkante meter groot had moeten worden en 6,5 miljoen bezoekers per jaar had moeten trekken. Carree: “We zijn oprecht blij te kunnen melden dat Zoetermeer tot het enige juiste inzicht komt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is dan uiteindelijk een wijs besluit.”

Economie Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×