Crowdfunding Schans Lamme verlengd

De zoektocht naar de exacte locatie van de Schans Lamme waar de Leidse weesjongen Cornelis Joppensz op 3 oktober 1574 de hutspot vond, kan bijna van start. Bijna, want er is nog niet voldoende geld opgehaald via de crowdfunding die de initiatiefnemers hebben opgezet. Er is nog zo’n duizend euro nodig en daarom is de actie met enkele weken verlengd: www.voorjebuurt.nl/campaigns/waar-vonden-we-de-hutspot.

Chris de Waard sprak bij het beeldje van Cornelis Joppensz dat bij station Leiden Lammenschans staat met Sjaak van de Geijn over de zoektocht naar de Schans Lamme.

Op oude kaarten is de schans gesitueerd in de buurt van de Vrouwenweg ter hoogte van de Lammebrug. De kaarten zijn echter niet heel gedetailleerd en ook de verhoudingen kloppen niet. Archief- en boekenonderzoek is dan ook de eerste stap in de zoektocht. Na het graafwerk in de boeken, kan ook de spa de grond in om te zien of er nog restanten van de schans aanwezig zijn.

Dat de Spanjaarden de Leidse verdedigingsschans in de 80-jarige oorlog konden gebruiken, was destijds een tactische blunder. Normaal werden zulke schansen na gebruik afgebroken. Doordat Schans Lamme bleef staan, kon deze worden ingenomen door de Spanjaarden bij het beleg van Leiden.

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline