Plastic soup surfer zet deurwaarders in in strijd tégen plastic soup en vóór statiegeld. (Foto: PR).

Plastic soup surfer zet deurwaarders in

De directeuren van tien grote frisdrank producerende bedrijven kunnen de komende weken een deurwaarder namens Plastic Soup Surfer Merijn Tinga verwachten. Deze deurwaarders gaan de topbestuurders wijzen op hun rol en verantwoordelijkheid in het voorkomen van ‘hun’ plastic zwerfafval in onze bermen, grachten, rivieren, stranden en Noordzee.

Het door de deurwaarders af te geven ‘desbewustheids-exploot’ is afkomstig uit het patentrecht: “Het is uniek dat het toegepast wordt voor een milieukwestie,” zegt Tinga. “Met het ontvangen van dit document kan de directeur van een bedrijf zich niet meer verschuilen achter onwetendheid. Het stuk doet een expliciet appèl op de verantwoordelijkheid van de ontvanger.”

Gekozen is voor directeuren van tien bedrijven die een belangrijke rol spelen in het statiegeld-dossier waar Tinga al een tijd aan werkt. “De stem van deze directeuren kan doorslaggevend zijn voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes. Statiegeld is namelijk een bijzonder effectief middel om te voorkomen dat hun drankverpakkingen in het milieu terecht komen.”

Het gaat om de directeuren van Coca Cola, Albert Heijn, PepsiCo, Vrumona, Heineken, Spadel, Jumbo, Aldi, Lidl en Superunie (de laatste is de overkoepelende inkoper voor onder andere supermarkten als COOP, Plus, Dirk, Hoogvliet, Deen, Sligro, Spar). De directeuren van deze bedrijven zijn in de afgelopen weken op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een gesprek met de Plastic Soup Surfer voordat de opdracht aan de deurwaarder wordt verstrekt.

GGN gerechtsdeurwaarders gaat als partner van de Plastic Soup Surfer én uit naam van de stichting Plastic Free Sea het ‘desbewustheids-exploot’ bij de directeuren betekenen. De eerst tien deurwaarders zijn gecrowdfund. De Plastic Soup Surfer streeft ernaar dit najaar nog eens dertig deurwaarders uit te sturen naar drie categorieën bedrijven: de verpakkende industrie, cosmeticabedrijven die gebruik maken van microbeads en de plastic producerende industrie.

De Plastic Soup Surfer steunen kan door een aandeel te kopen in een van de deurwaarders via www.plasticsoupsurfer.org.

Vara Kassa Groen wijdt vanavond een item aan statiegeld en de Plastic Soup Surfer. Om 19.20 uur op NPO2.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×