Buurtverenigingen balen van burgemeester

29

De buurtverenigingen Pancras-West en Maredorp-de Camp zijn erg teleurgesteld over het besluit van burgemeester om het evenement ‘Dak Af Juh’ een vergunning te geven voor de Kaasmarkt. Hey feest wordt op verzoek van burgemeester Lenferink georganiseerd door de organisatiebureaus Kwik Events en Firma Bolwerk om de ongeving van de Nieuwe Rijn en het Stadhuisplein te ontlasten. Met name op de avond van 2 oktober.

Het feestgebied rond de Nieuwe Rijn is tijdens normale 3 oktobervieringen al enorm druk en zonder feest op de Garenmarkt waar in andere jaren ook duizenden mensen terecht kunnen, werd door de burgemeester gevreest voor de openbare orde en de veiligheid van de feestvierders als iedereen richting de pontons op het water zou gaan.

Lenferink verzocht de twee bureaus om een alternatief feest op een extra locatie te organiseren. Ze stemden in en gingen op zoek naar een feestlocatie in de buurt van de Nieuwe Rijn. Te ver weg zou geen effect sorteren op de bezoekersstroom daar. In eerste instantie werd een unieke locatie gevonden op het dak van de Hoogvliet parkeergarage.

Een paar dagen geleden bleek het dak niet sterk genoeg voor 1500 dansende en hossende mensen en werd de Kaasmarkt aangewezen als definitieve plek. Tot woede van de wijkverenigingen die erop wijzen dat de Kaasmarkt helemaal geen evenementenlocatie is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het verderweg gelegen Huigpark waarvoor ook geen politiek draagvlak bestaat.

Afgelopen vrijdagavond werd in allerijl een informatiebijeenkomst georganiseerd voor betrokkenen. Lenferink stelde toen geen andere mogelijkheid te zien dan de Kaasmarkt. “Kennelijk weegt de mening van politici zwaarder, dan het loslaten van een belofte aan bewoners, het negeren van het bestemmingsplan en het inleveren op veiligheid,” citeren de wijkverenigingen een vrijdagavond aanwezige bewoner.

Topen Leiden Culinair afgelopen zomer ook al vanwege het niet beschikbaar zijn van de Garenmakrt mocht uitwijken naar de Kaasmarkt, is aan de buurt beloofd dat het gebruik als evenementenplein eenmalig zou zijn. “Die belofte wordt nu gebroken en wel voor een evenement dat veel meer overlast veroorzaakt. Zoveel dat de gemeente een aantal omwonenden een hotelovernachting zal aanbieden. Bespottelijk, dat je je huis uit moet voor een evenement,”, vindt Arthur Elias van buurtvereniging Maredorp.

Voorzitter Jaap van Meijgaarden van buurtvereniging Pancras-West is ook zeer ongelukkkig met de hele gang van zaken. Hij wijst op het toegestane geluidsniveau in de nu met spoed afgegeven vergunning: “Dat is nog hoger dan eerder in de vergunning voor het dak van de parkeergarage stond omdat het anders voor de organisatoren onwerkbaar zou zijn. Dit is een onwetenschappelijk en absurd standpunt voor een dienst die juist de leefomgeving moet bewaken.” De omgevingsdienst denkt dat het hele evenement het doel voorbij schiet met een lagere geluidsnorm. Dat zou ten koste gaan van de aantrekkelijkheid van het evenement, waardoor mensen alsnog richting Nieuwe Rijn gaan, zo is de redenering. “Te zot voor woorden,” vindt Van Meijgaarden dat.

De buurtverenigingen stellen dat ze niet alleen opkomen voor de belangen van de omwonenden, maar ook maken ze zich ook zorgen over de veiligheid van de bezoekers aan Dak Af Juh. “Op de oneffen Kaasmarkt met talloze obstakels is een ongeluk zo gebeurd.”

Het steekt de buurtverenigingen ook dat er geen mogelijkheid meer is om bezwaar te maken. “Dat is al net zo als bij Leiden Culinair. Het besluit is nergens gepubliceerd en het evenement is al maandag. Belanghebbenden kunnen geen kennis nemen van de inhoud en de drempel om naar de kort geding rechter te gaan, dat is nog de enige optie, enorm hoog.

Burgemeester Lenferink heeft volgens de wijkverenigingen aangegeven dat hij met ze in gesprek wil gaan over evenementen in de stad. Pancras-West en Maredorp-de Camp benadrukken dat dergelijke gesprekken alleen zinvol zijn als de gemeente zich houdt aan gemaakte afspraken: “De gemeente moet nu eindelijk ook het belang van bewoners eens laten meewegen bij het besluiten al dan niet een vergunning te verlenen,” stellen de wijkvoorzitters. “Nu ontstaat het beeld dat de gemeente evenementen op de Kaasmarkt er doorheen rommelt”.

Horeca Leiden ook boos

De Leidse horeca is ook al niet blij met de manier waarop het Kaasmarkt-evenement tot stand komt. Er zou door de gemeente 50.000 euro in het evenement gestoken worden, terwijl andere feesten door de Leidse horeca-ondernemers zelf worden betaaald. Dat bedrag blijkt aardig te kloppen. De gemeente tikt sowieso 35.000 euro af voor de organisatie van het feest en staat daarnaast garant voor nog eens (maximaal) 20.000 euro.

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

29 reacties

 1. ’t wordt er allemaal weer een beetje er doorheen gerommeld op basis van ‘de veiligheid’.
  Moet je als burger eens proberen om binnen een paar dagen een vergunning geregeld te krijgen voor iets wat aan geen enkele voorwaarde voldoet…

  Het willen spreiden van de bezoekers snap ik wel en het gebrek aan pleinen is ook goed voelbaar, maar dat was beide een jaar geleden al bekend toch? Lijkt me tijd genoeg om alles netjes te regelen.

  Het geeft allemaal het gevoel dat het in een paar weken in elkaar gedraaid is. Voor 21 september had er nog niemand van gehoord. Ook voor de oude locatie was voor zover ik kan vinden geen reguliere vergunning procedure gevolgd.

 2. Typisch dus. Gemeente doet waar de gemeente zin in heeft. Regels, afspraken, gewoon bestuurlijk fatsoen. Niet op het stadhuis van Leiden. Als de veiligheid in het geding is moet je misschien besluiten dat genoeg genoeg is en minder vergunningen afgeven en minder evenementen organiseren. Rupsje Nooitgenoeg leeft op het stadhuis. En de gewone burger wordt gewoon genegeerd.
  Vreag 1: een hotelovernachting? Waar dan? Ik gok dat alle hotels al vol zitten. En ik moet straks mijn huis uit omdat de gemeente graag 100 decibellen over de Kaasmarkt wil jagen. Dat is het geluid van een F16 die op 300 meter overvliegt, maar dan ZES uur lang continue zonder pauze. Werkelijk. Wie op het gemeentehuis heeft dat bedacht? In een woonwijk?
  Of is dit de wraak van de afdeling vergunningen na het debacle met Leiden Culinair?
  Dit is samengevat gewooon incompetent bestuur en plat gezegd gewoon onbehoorlijk en onbeschoft.
  Vraag 2: waarom stappen de buurtverenigingen niet maandag gewoon naar de voorzieningenrechter om een einde aan deze bestuurlijke waanzin te maken? Kan me niet voorstellen dat een rechter dit gaat goedvinden. Dit heeft zo’n beetje alle regels mbt normaal bestuur overtreden.
  De bananenrepubliek bestaat. Hij heet gemeente Leiden.

  • “Als de veiligheid in het geding is moet je misschien besluiten … minder evenementen organiseren”
   Inderdaad. Dat gemeentelijke feest op de Nieuwe Rijn is door de gemeente zelf in het leven geroepen en ze heeft daarmee zelf dus een concentratie van mensen gecreëerd. Nu dat volgens onze saksische burgervader allemaal te eng schijnt te gaan worden, zou je ook kunnen besluiten dat verplichte nummertje op de Nieuwe Rijn te schrappen. Het echte feest in de stad zal daardoor echt niet minder zijn.

   • Nieuwe Rijn word betaald door de ondernemers, niks door de gemeente dus je verhaal klopt niet helemaal

 3. Die import lui (leidenaren) moeten nog een hoop leren:
  3 october vier je vrij rondlopend in de stad, mensen ontmoeten, praatje maken even wat eten en weer door. Dit doe je totdat je het zat bent of dat je ergens blijft hangen. 3 October vier je niet op een of ander met hekken en folie afgezet terrein, alwaar je elkaar niet kan verstaan door het geluidsniveau van de door de plaatselijke overheid goedgekeurde bands of -god betere het – plaatjesdraaiers.

 4. Hier nog geen voucher voor een hotelovernachting gezien. Hopelijk morgen in onze brievenbus en anders krijgt de gemeente de komende jaren wat rekeningen van specialisten die wij hebben moeten bezoeken vanwege schade aan ons gehoor etc etc. Wij zijn ons huis met Leiden culinair ook al ontvlucht. Toen ook niks dan herrie op de Kaasmarkt en nachtenlang een constant gebrom van aggregaten recht tegenover ons huis. Wij hebben al diverse malen gereageerd op sleutelstad en vorige week de burgemeester een email gestuurd, de voorzitters van de wijkverenigingen zijn er intensief mee bezig en wat doet de heer Lenferink met zijn “handlangers”? Nou ja, dat is inmiddels bekend… Altijd gedacht dat een burgemeester het beste voor had met de inwoners van zijn stad, nou dat is een grote misvatting…maar daar waren wij persoonlijk al een aantal jaren van op de hoogte.

 5. Drie October: dan loop je met een biertje in de hand door de binnenstad. Als er geen geschikte plaats in voor een massaal en ongetwijfeld commercieel ‘evenement’ dan moet je dat gewoon niet organiseren en er ook niet eens over beginnen. De oude Leidse binnenstad is hier TOTAAL niet geschikt voor en zit hier ook GEHEEL niet op te wachten. Een tragische misser van B en W en ZEER ONGEPAST jegens de omwonenden.

 6. Gaston Fonville

  Of het nou preuvenement in maastricht … gay pride in amsterdam ..basil carnaval in rotterdam … kermis Tilburg is… laten we dan trots zijn of Leids ontzet in Leiden

  • Marjolente Tdmm

   Eens, ik ben ook trots op leiden, maar leiden bestaat niet alleen uit het centrum. Ook de buitenwijken van leiden zijn leiden. Denk eens aan het bevrijdingsplein, parkeergarage om de hoek, haagwegbusjes zouden ook nog heen en weer kunnen rijden, zo ook kooiplein, garage ook om de hoek. Achterkant Stationsplein, het terrein voor bij het ziekenhuis (alleen dan waarschijnlijk overlast bij lumc) en zo zijn er vast nog meer plekken…

   • Fout, oorspronkelijk bestaat Leiden alleen maar uit t gebeuren binnen de 7 singels, de rest van wat Leiden nu groot is, is er later bij geannexeerd…

 7. maarten kersten op

  Nu de nieuwe parkeergarage op de Lammermarkt speciaal tijdens de feestdagen gesloten is, had het feest heel mooi (en uniek) daar kunnen worden gehouden. Op maar liefst zes etages ! Door die sluiting, en nu de gemeente daarover zegt dat mensen makkelijk ook elders kunnen parkeren, is nu definitief bewezen, wat we 4 jaar geleden al konden vrezen: n.l. dat de 80 miljoen voor de 2 ondergrondse parkeergarages volkomen geldverspilling is geweest..Door de collegepartijen in de raad erdoor gedrukt. Onder luid protest van de andere partijen. Alsof zo’n ingrijpend stuk infrastructure verandering van de binnenstad en zo’n ingrijpend gat in de begroting niet eigenlijk met algemene stemmen zóú moeten worden aangenomen… En alsof de hele Leidse bevolking zich hier eigenlijk niet met een referendum over had móéten uitspreken (zie ook uitleg op http://www.partijsleutelstad.nl). En nu we het toch over verspilling hebben: waarom moet er opeens € 50.000 gemeentegeld in dat feest worden gestoken??! Zouden het commerciële evenementenbureau van Henny Kwik en firma De Bolster ook niet behoorlijk wat winst halen uit de zes uur durende drankverkoop aan 1500 door hossen dorstige feestgangers?! En dan nog… 50.000 ??! Voor opbouw? De garage was al klaar…!

 8. Jeroen van Noort

  Met name dat laatste stukje vind ik opvallend… is de drank dan gratis? Kwik Events en Firma Bolwerk pakken dus dubbele inkomsten, en dit en omzet drank. Zou leuk zijn als de kroegen dan ook geld krijgen uit een potje om elk jaar er een leuk feest van te maken.

 9. All for the money bij de gemeente en zijn “handlangers”. Geen interesse voor de “gewone” burger. Wij wachten ook nog steeds op een hotelvoucher. Maar weer eens mailen naar de burgemeester.

 10. Ingeborg Mol

  Iedereen die een parkeervergunning heeft,heeft een brief gekregen die in de buurt wonen van de kaasmarkt met een gratis in en uit rijkaart voor de garage van de Haarlemmerstraat. alleen vergeten een bril op te zetten want in de envelope zat een kaart voor de garage morsstraat… wat ik maar wil aangeven men begrijpt dat het lastig is voor de omgeving en probeert waar het kan iedereen te helpen tijdens deze feestdagen.

 11. Monique Ouwerkerk

  Wat een gezeur heel Leiden staat op zijn kop krijgen de mensen die tegen het kermisterrein aan wonen ook een overnachting dan het gaat misschien om een paar keer per jaar kom op zeg iedereen viert toch feest en zo niet dan toch ??

 12. @Virginia Selier: de op-en afbouw Leiden Culinair zelf duurde veel langer dan 4 dagen. Een hoop herrie van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Vertel ons even hoe we aan die hotelovernachting voor vanavond komen want daarover hebben we nog geen brief gehad van de gemeente. De gemeente hoort niet alleen rekening te houden met mensen die van al die herrie houden maar ook met mensen die gewoon weer vroeg op moeten.

 13. @ Ingeborg Mol: 2 x een brief gekregen van de gemeente. Eentje met een kaart voor de Haarlemmerstraat garage en een voor de Morspoortgarage. Aangezien beide garages andere jaren met 2 en 3 oktober overdag altijd al vol stonden, zullen mensen die vanavond thuis komen uit werk grote moeite hebben hun auto ergens kwijt te kunnen. Bovendien gaat de discussie hoofdzakelijk over de enorme herrie die dit evenement met zich meebrengt en de beloftes die de burgemeester eerder gedaan heeft en waar hij zich niet aanhoudt…

 14. Geluidsoverlast en gebrom van een feestje voor twee dagen is heel vervelend natuurlijk. Die overlast moeten we natuurlijk delen met de hele stad want dat maakt het voor iedereen leuker.
  Niet horen, niet zien en niet ruiken toch die overlast?

 15. Sonja Bierenbroodspot op

  In deze stad ben je voor of tegen het gemeente. Waai je met alle winden mee krijg je alle hulp die je maar wenst en word je zelfs door de gemeente advocaat bijgestaan om je zin door te drijven. Annie’s Verjaardag!!
  Heb je tegengas dan word je kapot gemaakt. En onze burgervader werkt daar heel goed aan mee.

 16. Raymond Gijsman

  Je heb altijd van die zeikerts, daar naast is zo’n wijk vereneging niet eens goed voor 50% vertegewoordeging van de belange van de wijkbewoners. Dit is gewoon een slachtertje. Gewoon 1e klas zeikerds bij die vereneging. bij de meeste wijkcentra’s komt niet eens 40% van de wijkbewoners dus hoe kan je dan zegen wij spreken namens we wijkbewoners, man man man

 17. Het gaat hier over buurtverenigingen. Niet wijkverenigingen. Buurtverenigingen zijn groepjes vrijwilligers die zich per buurt inzetten voor de buurt. Belangeloos. Iedere buurt in Leiden heeft zo’n vereniging. Bij mij – in Maredorp – bijvoorbeeld heeft de buurtvereniging actief meegewerkt aan het opknappen van het Runderplein en de Haarlemmerstraat. En houdt de buurtvereniging iedereen via Internet en krantje gratis op de hoogte van alles wat er speelt. En nog veel meer. Je kunt lid worden voor een paar euro per jaar, of niet. Net als in de gewone politiek heb je een keuze als buurtbewoner. Je hoeft geen lid te zijn, maar het helpt wel. De buurtverenigingen zijn actief gesprekspartner van de gemeente ook. En soms, zoals bij Culinair en Dak Juh, zijn ze de luis in de pels. En dat is maar goed ook. Het bestuur in een democratie dient gecontroleerd te worden. Zodat ze niet ongebreideld hun gang kunnen gaan en ook burgemeester en ambtenaren maken fouten. Soms onbehoorlijke. Da’s niet altijd erg maar dat kun je niet altijd over je kant laten gaan. Vergunningen dienen bijvoorbeeld op eigenlijke gronden te worden verleend. Niet omdat de burgemeester op zoek is naar een quick fix.
  Ik nodig Raymond graag uit om vanavond ZES uur lang 100 decibellen te ondergaan. Je kunt beter naast een F16 met ronkende motor gaan staan. Minder herrie. En je oren en organen blijven heel.

  PS: Ik ben Sjaak, niet Sjaak. (punt). Opmerking over Van der Werf is niet van mij.

 18. Marcel Blok

  optie ga dan gewoon verhuizen heb je er ook geen last van maar mensen willen alleen maar zeiken en leiden dood laten gaan ga vooral zo door

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline