Pakhuis Scheltema wordt debatcentrum

4

Als het aan de MeyerBergman Erfgoed Groep ligt gaan de plannen die het bedrijf heeft met Scheltema Leiden en de oude NUON-gebouwen bij het Papegaaisbolwerk door. Dat bleek afgelopen vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst in de Leidse Schouwburg waar directeur Mark de Kruijk verslag uitbracht van de zoektocht naar een nieuwe toekomst voor de gebouwen die de afgelopen maanden plaatsvond.

Chris de Waard sprak na afloop van de presentatie met Mark de Kruijk van de MeyerBergman Erfgoed Groep over de voortgang van de haalbaarheidsstudie die het bedrijf doet naar de herontwikkeling van Scheltema en de voormalige NUON-panden.

Een zoektocht die bestond uit vooral veel gesprekken. Met de gemeente, omwonenden, culturele instellingen en de zittende huurders van Scheltema dat in de presentatie van De Kruijk inmiddels is omgedoopt tot Pakhuis Scheltema. Niet omdat het echt zo gaat heten, maar om aan te geven welk profiel het gebouw zou moeten krijgen. Met een knipoog naar het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger. Veel meer een debatcentrum dan een cultuurpodium.

Voor creativiteit ziet De Kruijk meer toekomst aan de overkant. Bij het Papegaaisbolwerk. En voor ambacht. De panden daar worden in oude luister hersteld en worden een plek voor makers. Gecombineerd met bijzondere horeca. Met bijvoorbeeld de Leidse bierbrouwerij Pronck die nu even verderop op het terrein zit. “Het zou toch fantastisch zijn als je hun aanwezigheid veel zichtbaarder kan maken”.

Het is opvallend hoe omzichtig De Kruijk de plannen van de MeyerBergman Erfgoed Groep presenteert. Verlegen bijna. “We willen niet iets doen dat de omgeving niet wil,” zegt hij bijvoorbeeld verschillende keren. en zittende huurders worden ook niet op straat gezet, maar mogen hun contract waarschijnlijk gewoon uitdienen.

De Kruijk: “Een huurcontract is altijd leidend.” En als ze passen bij het nieuwe profiel van Scheltema, dan mogen ze niet alleen blijven, ze zijn van harte welkom. “Het gaat ons er niet om of iets verhuurd is. Het gaat erom wat er gebeurt. Dus het profiel, de reuring… dat is waar het om draait. En je hebt je huurders nodig om dat tot stand te brengen.

Haast heeft de MeyerBergman Erfgoed Groep niet. “Het kan niet allemaal in één keer. Ontwikkelen van monumentale complexen in een omgeving waar al heel veel is, dat is iets van lange adem. Die ervaring hebben we (onder andere met de Westergasfabriek in Amsterdam) en ook het geloof dat op het moment dat je een visie hebt en geduld, dat je er dan uiteindelijk wel komt. Een periode van tien jaar om te komen tot de realisatie van een gewenst eindbeeld noemt hij een mooi streven.

Dromen over de energiecentrale

Ondanks de bescheiden opstelling van De Kruijk, of misschien past het er juist wel goed bij, durft hij ook te dromen. Van de energiefabriek bijvoorbeeld die naast het Papegaaisbolwerk staat en waarvan duidelijk is dat het gebouw over een aantal jaren de huidige functie gaat verliezen. “Maar het gebouw is niet van ons, het is gewoon in gebruik, dus het is een droom. Het zou mooi zijn, maar ik vind het eerlijk gezegd ook lastig om te praten over iets dat op dit moment nog helemaal geen nieuwe functie kan krijgen.”

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

4 reacties

 1. Bewoner Oude Singel op

  Zie ik daar een terras voor het Scheltema complex? Er is al genoeg lawaai op straat op de Oude Singel! Niet nog meer alsjeblieft.

 2. De laatste keer dat ik er in de buurt was leek Scheltema op een soort partycentrum met de blijkbaar tegenwoordig bij zo’n voorziening horende bonkende dreunherrie (geluidssterkte en bas volledig opengedraaid) en stomdronken rabauwen. Dat doet geen goeds verwachten. Maar het past wel bij het Leiden van dit college en deze gemeenteraad. Volgend jaar kunt u een andere keuze maken.

 3. Jantje van Leiden op

  We weten hoe dit soort plannen er doorgedrukt worden via een “Scheltema procedure”. De oude luister en rust die de panden uitstraalden veranderen in luidruchtigheid met peuken en glasscherven op straat. Bewoners moeten niet zeuren. Plannenmakers leuken de stad toch op, maar zij wonen niet in de binnenstad en ambtenaren krijgen er een leuke borrelplek bij om te vergaderen op kosten van de burger.

  • René Dentener op

   “Plannenmakers wonen niet in de binnenstad”(…) Beste JvL, volgens mij woont de machtigste Limburger van Leiden in de binnenstad. ?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline