(Foto's: Emile van Aelst).

Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden

In het kader van de ‘Internationale Dag van de Witte Stok’ (15 oktober) werd vandaag landelijk aandacht gevraagd voor de gevaren bij het oversteken van blinden en slechtzienden. De aftrap van de actie ‘Stop voor de Witte Stok’ werd in Leiden gegeven door politiewoordvoerder Ellie Lust en wethouder Robbert Strijk. Zij ervoeren hoe het was om het drukke zebrapad bij de Turfmarkt over te steken zonder dat ze daarbij konden zien.

Reanne van Kleef sprak tijdens de aftrap van de bewustwordingsactie ‘Stop voor de Witte Stok met voorzitter Rik Wouters van de Oogvereniging regio Leiden, politiewoordvoerder Ellie Lust en wethouder Robbert Strijk. Ook stak ze samen met begeleider Cees Zwanenburg zelf het zebrapad over zonder iets te kunnen zien.

Verkeersdeelnemers zijn wettelijk verplicht om te stoppen voor de opgeheven witte stok van blinden en slechtzienden. Uit recent onderzoek blijkt dat bij driekwart van de blinden en slechtzienden het afgelopen jaar de witte stok werd genegeerd bij het oversteken. Twee derde van de ondervraagden kwam hierdoor in een vervelende of gevaarlijke situatie terecht. Zo reden voertuigen rakelings langs, werd de stok uit handen gereden en de stokgebruiker uitgescholden door andere verkeersdeelnemers.

Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio sloegen daarom de handen ineen en organiseerden vrijdag een bewustwordingsactie. In onder andere Leiden konden belangstellenden onder begeleiding “blind” en met een witte stok oversteken. Zo beleefden zij zelf hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers.

Politiewoordvoerder Ellie Lust onderstreept de oproep ‘Stop voor de Witte Stok’ en maakt ter plaatse de eerste oversteek. Lust: “Best spannend om zo over te steken. Het is een schijnbaar simpele actie, maar het voelt als ziende onbekend. Ik voel me kwetsbaar; gaan die auto’s voor me stoppen of niet? Terwijl nota bene in de wet staat dat je móet stoppen! We moeten echt terug naar meer geduld en aandacht voor elkaar in het verkeer.”

De betrokken organisaties willen met deze oversteekactie voorlichting geven over de betekenis van de witte stok. De opgeheven witte stok met rode banden geeft aan dat iemand met een visuele beperking wil oversteken. De organisaties hopen op meer begrip van verkeersdeelnemers, zodat ook blinden en slechtzienden veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. In een online video laten ze zien hoe lastig het is om over te steken zonder zicht en hoe belangrijk het is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok. Ook verkeersorganisaties en rijscholen worden geïnformeerd. Voor basisscholen is er een lespakket beschikbaar.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×