(Foto's: Emile van Aelst en Reanne van Kleef).

VisiteKAART maakt ontmoetingsplek van Stationsplein

Wethouder Paul Laudy doopte vanmorgen trots als eerste stadsbestuurder in duizend jaar ‘de Burcht’. Niet de echte Burcht, maar de miniatuurversie op het Stationsplein. Daarmee werd het project VisiteKAART officieel geopend. De plattegrond van de binnenstad met daarop plantenbakken als parken en betonblokken die een aantal karakteristieke Leidse gebouwen uitbeelden, moet een ontmoetingsplek voor bezoekers en bewoners van Leiden worden.

VisiteKAART van NOV’82 Architecten is het winnende ontwerp dat tijdens de werkzaamheden in het stationsgebied de komende twee jaar voor een gastvrije entree van de stad moet zorgen. Wethouder Laudy trok de vergelijking met een project als ‘De Buurt’, dat een tijdelijke invulling gaf aan het braakliggende terrein waar nu de Lorentz wordt gebouwd. “Je zag de afgelopen dagen al dat mensen hier staan te kijken naar wat er allemaal gebeurt en ik denk dat het hier een bruisend geheel kan worden. Ik ben hier heel erg blij mee. Dit helpt om mensen de komende twee jaar een warm welkom te bieden in Leiden en te verleiden elkaar hier te ontmoeten. Tegelijkertijd kunnen mensen iets meekrijgen van wat onze prachtige stad te bieden heeft.  Dit is volgens mij een hele leuke manier om kennis te maken met de stad.”

Volgens de wethouder kan Leiden meer van dit soort initiatieven gaan verwachten. “Sinds ‘De Buurt’ weten we al dat dit soort projecten heel erg worden gewaardeerd door heel veel mensen in de stad. Het leidt ook tot nieuwe creatieve dingen. Zoals de tijdelijke buurttuin die nu is ingericht op de Lammenschansweg. Ik ben daar wel een groot voorstander van.”

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Laudy (Openbare Ruimte) over VisitieKAART.

De aanleg van VisiteKAART startte vlak voor Leidens ontzet. Toen werd de verf op de grond aangebracht. Saynzo Osinga van NOV’82 Architecten: “We hebben zes tinten grijs gebruikt en die laten de groei van de binnenstad van Leiden zien. De donkerste kleur is het oudste gedeelte uit de 13e eeuw en dan wordt het naar buiten toe steeds lichter tot de 17e eeuw.” De afgelopen weken zijn de plantenbakken met gras aangebracht en negen betonblokken met daarop iconen van de gebouwen zoals de Burcht en de Waag neergezet. Ook is er een uitkijktoren en kunnen bezoekers informatie over de stad opvragen door het scannen van QR codes.

 Saynzo Osinga van NOV’82 Architecten over VisiteKAART.

Volgens Ozinga staat de plattegrond ook symbool voor ‘de weg vinden’ in Leiden. “Je kunt je alvast oriënteren in hoe de stad zich verhoudt en welke interessante plekken er zijn. En na het bezoek kun je nog eens kijken op welke plekken je bent geweest. Dat geldt voor bezoekers, maar inwoners van Leiden kunnen ook weer een andere kijk op hun eigen stad krijgen. Daarnaast doen de betonelementen ook dienst als zitelement en kun je elkaar hier ontmoeten, of wachten op de bus of de trein. Zo kunnen we het Stationsplein activeren.”

De Burcht heeft inmiddels al wat schade opgelopen door een tik van de champagnefles, maar dat is volgens de ontwerper niet zo erg. “De opening is meteen vereeuwigd in dit project. Het is maar een kleine beschadiging. Dat is een mooi aandenken toch?”

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×