(Foto's: Reanne van Kleef).

Gouden Speld van gemeente voor Hoogleraar Jos van den Broek

De Leidse hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek heeft zojuist tijdens zijn afscheidssymposium in de Hooglandse Kerk de Gouden Speld van de stad Leiden uitgereikt gekregen van burgemeester Lenferink.

Jos van den Broek studeerde scheikundige technologie in Delft en biochemie in Leiden, en promoveerde op zijn 30e in Leiden. Hij werd hoofdredacteur van achtereenvolgens de wetenschappelijke tijdschriften ‘Het Chemisch Magazine’, ‘Bionieuws’ en ‘Natuur & Techniek’. Tussendoor was hij een jaar verbonden aan het MIT in Cambridge, Massachusetts.

Sinds 2003 is Jos van den Broek terug bij zijn Alma Mater, waar hij de specialisatie wetenschapscommunicatie opzette bij de faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen. Eind 2006 werd hij hier benoemd tot bijzonder hoogleraar in de (bio)medische wetenschapscommunicatie. Visuele (gezondheids)communicatie en laaggeletterdheid kregen zijn aandacht. Daarnaast deed hij een hele reeks freelance werkzaamheden voor (semi)overheid, universiteiten, kranten, tijdschriften en bedrijfsleven. Ook vond hij nog tijd om diverse boeken te schrijven of om theatercolleges te verzorgen voor kinderen.

Jos van den Broek is op tal van plekken in de stad actief (geweest). Zo is hij adviseur van UNAWE (programma om jonge kinderen te inspireren en interesseren voor wetenschap en technologie door gebruik te maken van de schoonheid van het heelal) en was hij acht jaar lang bestuurslid bij de Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij. Jos van den Broek bekleedt en bekleedde diverse bestuurslidmaatschappen zoals bijvoorbeeld van de stichting Peen & Ui en de Veenfabriek. Daarnaast is hij voorzitter van de straatnamencommissie van de gemeente Leiden. Voor de Pieterskerk heeft hij veel vrijwilligersonderzoek gedaan en werkzaamheden verricht. Hij was enkele jaren bestuurslid van de Stichting vrienden van de Pieterskerk.

Jos van den Broek is altijd actief en zichtbaar in de stad. Hij verzorgt de jaarlijkse quiz over 3 oktober in het Leidsch Dagblad. Voor deze krant maakte hij ook jarenlang de rubriek “Daarom”, een plek waar (wetenschaps)vragen van voornamelijk kinderen werden beantwoord. Hij is commentator, journalist, columnist en onlangs heeft hij nog eigenhandig de tentoonstelling in het Leidse Stadhuis over 400 jaar Arminiaanse Schans verzorgd. Hij is permanent op zoek naar antwoorden op vragen die iedereen zich wel eens stelt, maar niet durft te stellen, naar verborgen objecten, kunstwerken of monumenten, hij zoekt naar verklaringen voor tegenstrijdigheden en oplossingen voor problemen.

Jos van den Broek steekt zijn liefde voor Leiden nooit onder stoelen of banken en hij is echt een ware ambassadeur van de stad. Vanwege zijn grote verdiensten voor de wetenschap en de maatschappij, voor zijn niet aflatende enthousiasme en voor zijn ongeëvenaarde promotie en verheerlijking van de stad Leiden heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om Jos Van den Broek de Gouden Speld van Verdiensten van de stad Leiden toe te kennen.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×