In Leiden doen drie studentenhuizen mee. Onder andere aan de Jan van Goyenkade. (Foto's: PR).

Student Energy Race voor de zesde keer gestart

Welk studentenhuis bespaart deze winter de meeste energie? Dat moet blijken op de eindstreep van de Student Energy Race die gisteren is begonnen. Voor het zesde jaar op rij gaan ruim 150 studenten uit studentenhuizen in acht grote steden de strijd met elkaar aan.

In Amsterdam, Leiden, Delft, Den Haag, Deventer, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht strijden per stad twee of drie panden mee. Na vijf maanden energie besparen wordt begin april 2018 de winnaar bekend gemaakt.

In Leiden doen drie studentenpanden mee: Herengracht 74, Jan van Goyenkade 6 en Papengracht 8.

Studentenhuizen die meedoen worden voorzien van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters, die gekoppeld zijn aan een website en een app. Hiermee kunnen de bewoners continu hun eigen energiegedrag bekijken en het energiegedrag van hun tegenstanders inzien. Voor de start van de wedstrijd kregen de deelnemers een workshop en een startpakket met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen, een calculator en stekkers met een energiemeter.

Elke maand heeft een centraal energiethema. De studenten kunnen leuke prijzen winnen, zoals een maandprijs, een prijs voor het leukste filmpje en natuurlijk: de hoofdprijs. Het thema voor de maand november is: Houd de warmte binnen.

Met de energiemeters worden studenten die ‘mee-racen’ zich bewust van hun energieverbruik. In veel huizen wordt onnodig stroom verbruikt, zoals sluipstroom. Deze stroom lekt weg door apparaten aan te laten staan, terwijl je ze niet gebruikt. Het uiteindelijke doel van dit project is dat de studenten bewuster worden van hun energieverbruik en dat zij op hun beurt anderen bewust maken.

Successen van afgelopen jaren
Vorig jaar werd door de race maar liefst 21 procent aan stroom en gas bespaard door alle deelnemers. De winnaars bespaarden in slechts vijf maanden 255 euro per persoon.

Ook op de lange termijn heeft de race effect. In 2012-2013, het eerste jaar van de race, bespaarden de studenten samen 27 procent op hun energiegebruik. Vier jaar later, was het energiegebruik in diezelfde huizen zelfs nog verder afgenomen naar 37,2 procent, zonder dat zij hierbij nog werden gemotiveerd door deelname aan de race.

DUWO en de Student Energy Race
De afgelopen vijf jaar ging de race alleen tussen studentenhuizen van DUWO, de grootste studentenhuisvester van Nederland en oprichter van de race. Dit jaar doen ook andere de woningcorporaties mee: De Key in Amsterdam, De SSH in Utrecht, Stadswonen in Rotterdam en SSH& in Nijmegen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×