Geen Voorschotense bijdrage aan Leidse schaatshal

5

Een schaatsbaan in Leiden waar ook veel inwoners van Voorschoten gebruik van maken is een type regionale voorziening waarvan het logisch is dat de gemeente Leiden ook aan de regio vraagt om een financiële bijdrage te leveren.

Chris de Waard in gesprek met de Voorschotense wethouder Daan Binnendijk van financiën over het Leidse verzoek om me te betalen aan de nieuwe schaatshal.

De Voorschotense wethouder Daan Binnendijk van financiën zou er in andere omstandigheden best over willen nadenken. “Maar het verzoek komt voor ons op een wel heel ongelukkig moment. Het is niet uit te leggen aan onze inwoners als we een fors bedrag zouden meebetalen aan een ijshal in Leiden, terwijl we noodgedwongen fikse bezuinigingen doorvoeren op onze lokale verenigingen,

Voorschoten heeft de financiën niet op orde en staat onder preventief toezicht van de provincie Zuid-Holland. Donderdag moet de gemeenteraad van de Leidse buurgemeente de begroting voor volgend jaar vaststellen. Daarin zitten pijnlijke maatregelen. Vooral voor de middellange termijn. Zo stelt het college voor om per 2021 te stoppen met het subsidiëren van zwembad Het Wedde dat nu nog kan rekenen op vier ton per jaar.

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

5 reacties

 1. Je besluit als stad Leiden de schaatshal financieel mogelijk te maken zonder vooraf bij de randgemeenten te verifiëren of die hun financiële steun willen verlenen. Is dat niet erg amateuristisch?

 2. Ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren als Voorschoten in 2021 geen eigen zwembad meer heeft.
  Wat wordt dan de tegenreactie? “Geen Leidse bijdrage aan Voorschotense zwembehoefte”?
  Leiden verjongt, de Leidse randgemeenten vergrijzen. Logisch dat er wordt bezuinigd op lokale verenigingen in Voorschoten. Dat probleem gaat zich niet vanzelf oplossen.
  Jammer dat Leiden in de regio nog steeds wordt bekeken als de stad uit 1970 met een armlastige, verouderde en laag opgeleide bevolking te midden van welvarende randgemeenten. De realiteit van 2017 is een heel andere. Leiden verjongt. Leiden groeit en bloeit, inwoners zijn gemiddeld buitengewoon hoog opgeleid terwijl Leiden geen last heeft van de problematiek van de ‘grote steden’.
  Wat mij betreft gaan we morgen van start met de toekomst “Leiden Aan Zee”.

 3. @ Johan Volkers
  De stad Leiden heeft sowieso besloten de schaatshal financieel mogelijk te maken. Maar dan een kleinere schaatshal. En de gemeente Leiden wil meewerken aan een grotere schaatshal als de randgemeenten, wiens inwoners straks gebruik gaan maken van deze voorziening, willen meebetalen.

  Wat vind je hier precies amateuristisch aan?

 4. De muziekschool in Leiden werkt zonder subsidie van de gemeente Voorschoten. Daarom betalen musicerende inwoners van Voorschoten “het volle pond” in geval van muzieklessen aan de muziekschool volgen.
  Dat zal ook wel de gang van zaken kunnen worden bij deze ijshal in Leiden. Dan betaalt de inwoner van Voorschoten via een omweg de subsidie aan de ijshal. Wat in de praktijk bij subsidie ook eigenlijk al het geval is bij elke subsidie verstrekking.

  Overigens is er een prima ijshal in Den Haag. Op wedstrijdafmetingen. Alleen dan moeten pappa en mamma even met de auto wegbrengen en halen. Wat weer een prima punt is om zelf ook even de schaatsen onder te binden. Voordeel voor allen? Ik denk van wel.

  • @Keizer: dat hoor ik helaas te vaak, “dan ga je toch naar Den Haag (of Zoetermeer)?”. Helaas. Voor een individuele schaatser is er wel plek in Den Haag, maar wat ga je doen met alle leden van alle schaatsverenigingen? Onze ijshockeyvereniging past niet in Den Haag (of Zoetermeer), omdat er simpelweg geen ijs aldaar meer te huren is. Als je de ijshal in Leiden sluit, dan moeten al deze leden/spelers noodgedwongen stoppen. Er is een goede business case om een ijshal in Leiden te behouden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline