Gert Oostindie geeft morgen een lezing over het Leidse slavernijverleden. (Foto: PR).

Dirk van Eck-lezing over Leids slavernijverleden in Lokhorstkerk

‘Sporen van slavernij in Leiden’. Dat is de titel van de Dirk van Eck lezing die Gert Oostindie morgen, zondag 12 november 2017, houdt in de Lokhorstkerk in Leiden  waar hij de rol zal belichten die Leiden speelde in de slavenhandel.

In vier thema’s wordt dat onderwerp uitgewerkt en vertaald naar concrete plekken in Leiden. Na afloop van de lezing wordt het eerste exemplaar van het boek ‘Sporen van slavernij in Leiden’ aangeboden aan voorzitter Rens Heruer van de Historische Vereniging Oud Leiden.

Weinig onderwerpen hebben de afgelopen jaren de gemoederen zo doen oplopen als het Nederlandse slavernijverleden en alle gevolgen daarvan. Hoewel Nederlanders in Azië vermoedelijk zelfs meer mensen tot slaaf hebben gemaakt dan zij vanuit Afrika verscheepten naar ‘de West’, krijgt de trans-Atlantische slavenhandel daarbij de meeste aandacht. Ze roept ook de meeste emoties op.

Natuurlijk speelde Leiden in die handel niet zo’n grote rol als Amsterdam of Middelburg, maar dat wil zeker niet zeggen dat de Sleutelstad daar buiten stond. Ook in Leiden en omgeving waren er mensen én instellingen die belangen hadden in de slavenhandel zelf, en vooral in de plantages waar die tot slaaf gemaakten moesten werken.

Ook in Leiden werd gediscussieerd over de vraag of slavernij wel acceptabel was. Er liepen hier in de achttiende eeuw zelfs zwarte mensen rond die ooit slaaf geweest waren. Slavernij was geen ver-van-mijn-bed-show.

Gert Oostindie is hoogleraar aan de Leidse universiteit en directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. Hij houdt zich bezig met de Nederlandse koloniale en postkoloniale geschiedenis. Recentelijk werd hij bekend door zijn boek Soldaat in Indonesië, 1945-1950 Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

Aankondiging boek Sporen van de Slavernij in Leidenoostindie

Maar Oostindie publiceert juist erg veel over Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied. Die gebieden staan centraal in het boek dat hij binnenkort met Karwan Fatah-Black publiceert, Sporen van slavernij in Leiden. De lezing is gebaseerd op dat boek. De vier thema’s ervan, Zwart en wit, Bestuurders en ondernemers, Universiteit en intellectuelen, en Collecties en schilders, worden vertaald naar concrete plekken in Leiden en omgeving en letterlijk op de kaart gezet. Zo fungeert het boekje ook als een gids voor wandelingen door Leiden of voor fietstochten in de omgeving.

De lezing begint om 14.30 uur, Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden. De zaal gaat open om 14.00 uur. Toegang gratis.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×