Geen speciale richtlijnen voor gevaarlijke Leidse crimineel

Leidenaar Hoessein G. die half oktober op vrije voeten werd gesteld, terwijl de man volgens het Openbaar Ministerie eigenlijk te gevaarlijk is om zomaar rond te lopen, hoeft zich niet aan speciale richtlijnen te houden. Dat schrijft burgemeester Lenferink in antwoord op vragen van VVD Leiden-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen en raadslid Roeland Storm van het CDA Leiden.

“In het licht van de recente gebeurtenissen en de maatschappelijke discussie die daarop volgt, begrijp ik dat u deze vraag stelt. Situaties zoals zich eind september in Leiden in de Tomatenstraat heeft voorgedaan en onlangs in Den Dolder na het verdwijnen van Anne Faber, scheppen een bijzondere context voor deze kwestie”, aldus de burgemeester.

“De huidige situatie is het directe gevolg van een uitspraak van een meervoudige kamer van de rechtbank”, zegt Lenferink: “Die uitspraak was niet conform de eis van het OM, maar is gezien het bestaande wettelijke kader niet onbegrijpelijk”.

De man in kwestie moet zich in februari voor de rechter verantwoorden, maar mag de behandeling van zijn zaak in vrijheid afwachten. Hij zat al geruime tijd in voorarrest. In juli 2016 werd hij bij zijn arrestatie in de Arendshorst door de politie neergeschoten. Dat was in verband met de ernstige mishandeling van zijn ex die hij met een knuppel had bewerkt. Later kwam de man opnieuw in het nieuws toen een filmpje waarop hij in de Merenwijk iemand met een kapot bierflesje bedreigde massaal werd gedeeld via internet.

Bij zijn arrestatie in de Arendshorst werd de verdachte in zijn been geschoten. (Video: AS Media).

Zaken als deze worden opgepakt vanuit het Veiligheidshuis laat Lenferink nog weten. “Daarbij worden door de ketenpartners, waar de gemeente er één van is, afspraken gemaakt over de handelwijze en wie wat gaat doen. Vanzelfsprekend wordt één en ander ook besproken in de lokale driehoek.”

De reclassering kan richtlijnen geven waar de betrokkene zich aan moet houden. Dat zou de rechter ook kunnen doen, maar dat is hier niet gebeurd. In verband met de privacy van de verdachte en de betrokken slachtoffers wil Lenferink geen mededelingen doen over eventueel genomen voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van de eerdere slachtoffers en de andere Leidenaren te waarborgen. “Samen met de politie wordt gekeken wat er nodig is om de veiligheid van alle betrokkenen in dezen te waarborgen”, besluit e burgemeester.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×